Lucien_ Creative Commons License 2009.08.12 0 0 134

Sziasztok!

Tavaly kérdeztem - vagyis néhány hozzászólással lejjebb:))) - hogy vajh' mi az a fehér építmény, amit az Amádé-várból (is) látni lehet. Idén volt szerencsém testközelből is megcsodálni az objektumot, a Kánya-hegyi (állítólag) suttyomban fölépített radarállomást. Igaz, csak a neten tudtam meg, mit láthattam, mert odafönn egy tábla "csak" lelövéssel fenyeget, de az objektum mibenlétét nem tisztázza. (Őrzés ide-oda, élő emberrel az úton nem találkoztunk). Csak összehasonlításképen, a bakonyi Kőris-hegyen is van egy hasonló monstrum, de ott nagy táblák büszkén hirdetik az objektum mibenlétét. Füzéren 9 éve nem voltam, de az ottaniak szerint onnan is remekül látni a Kánya-hegyi tornyot, bár ez nem dobja föl őket túlzottan. Utánaolvastam, volt némi balhé az ottani erdőtulajdonosok és a HM között, de amíg az ország (joggal) a Zengő ügyével volt tele, addig szerencsétlen, kevésbé ismert Kánya-hegyért kevesebben aggódtak. Mi sem a torony miatt indultunk arra - a Zemplén-térkép csak annyit jelez, hogy van ott "valami" építmény -, hanem a Csengő-bányához készültünk, de nem tudtuk biztosan, őhozzá hol kell letérni a betonútról - ami a Telkibánya-Bózsva közötti országútról szekérútként ágazik ki, talán épp az ellenség megtévesztéseként - , ezért végigmentünk az úton s így jutottunk föl a csúcsra. A radar léte nem nagy öröm, de a panoráma az útról az egyik legszebb, amit valaha láttam. Olyan igazi vadregényes hegyvidéki táj, amelyet e lapos országban csak kevés helyen látni. Épp ezért készültünk a Csengő-bányához...