Szerintem ott is csinálnak mérés nélküli vizsgát, csak akkor lehet hogy pont jó napjuk van, de ha véletlenül valaki ezt pontosabban tudja, hogy esetleg mi áll a dolgot hátterében, akkor javítson ki, de én ezt így látom.
Néhány szó a zk-ról...
Alapvetően aki a mérési folyamatot kitalálta,az nem volt normális.Egy dízel autót a leszabályzásig forgatni terhelés nélkül,egy baromság...minimális gázolajmennyiséggel el fogja érni a leszabályzást,ami meg sem közelíti egy valós helyzet(előzés,padlógáz)közben befecskendezett mennyiséget,tehát nem ad képet arról,hogy az autó az úton mennyire füstöl...turbónyomást pl.álló helyzetben nem is tudsz csinálni...mondjuk ami már ilyenkor is füstöl,az az úton is fog.
Másik dolog,hogy a saját autómat se forgatom szívesen szabályzásig...besétál az ügyfél mondjuk egy'84 1,6D E Kadettal,ami életébe se forgott többet 2500-nál,te meg elforgatod 5500-5600 közé(gyári adat!)...ott szakad össze,helyszínen.Aztán magyarázd meg,hogy"de ezt így kell..."
Csalásról annyit,hogy a mérési folyamat közben a gép folyamatosan méri a motorfordulatszámot,és alkalmanként a füstöt(legelején az olajhőfokot is).Ha ezek nincsenek meg,akkor meg se tudod csinálni a mérést...namost a gond ott van,hogy a zk gép eltárolja a fordulatszámváltozásokat egy diagramon.És ha a műhelynek olyan buta fordulatszámjelgenerátora van,ami pl.nem tud gyorsítási időt* változtatni,akkor messziről látszik,hogy az a mérés nem igazi**...
*Gyorsítási idő:az az időtartam,amíg az adott motor alapjáratról eléri a maximális fordulatszámot.Ez durván 0,8-2,0 s közé esik,minden motorra más és más érték(!).
Egy mérésen belül ennek egyformának,és az adott motorkódra jellemzőnek kell lennie(ergo,legalább egyszer le kell mérni egy autót,gyorsítási időt és leszabályzási fordszámot is,hogy ezt feljegyezve a következő hasonló autót már ne kelljen halálba forgatni),tehát csalni se olyan egyszerű...
Ebből következik,ha valakinek leszabályoztatják az autóját méréskor,akkor vagy nincs még adatuk ahhoz a motorkódhoz,vagy beszart a fordszámjelgenerátoruk,vagy csak nagyon hivatalosak akarnak lenni.
**Más kérdés,hogy ezzel nem foglalkozik a kutya se,zk ellenőr már annak is örül,ha a zk gép olajhőfokmérő pálcájának a vége olajos(használva van)...
Hivatalos zk-n 10ből 7 öreg dízel nem menne át...
Röviden ennyi.