sensei47 Creative Commons License 2009.08.02 0 0 6081
===
Kivonult a HospInvest a hevesi kórházakból
„A szocialisták valódi arca”
2009. augusztus 1. 12:03

MNO - FMM
Szombattól már nem a HospInvest Zrt. hanem az önkormányzatok által alapított nonprofit társaságok működtetik a hevesi kórházakat. A Hospinvest régóta támadások kereszttüzében állt, sokszor azzal vádolták: kizárólag szocialista-közeli politikai kapcsolatainak köszönheti, hogy monopolhelyzetbe kerülhetett a megyében. A Fidesz "jogcím nélküli gyarapodás" miatt az ügyészségen tesz feljelentést a cég ellen.

Egerben, ahol a megyei közgyűlés által alapított Heves Megyei Önkormányzat Kórháza Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. üzemelteti az intézményt, a leltár szerinti átadás-átvétel zökkenőmentesen megtörtént, csupán néhány elszámolás csúszik át augusztusra – közölte Merczel József. Példaként említette, hogy még át kell tekinteni, a HospInvest által végrehajtott fejlesztések közül melyek voltak szerződésben vállalt kötelezettségek, és melyeket teljesített ezen felül.

A szocialista vezetésű megyei önkormányzat már le is mondott egy egész havi OEP bevételről a csődbe ment cég javára, mivel másként a Hospinvest képtelen lenne kifizetni a béreket – teszi hozzá a hírTV.
Most az a kérdés, milyen beruházásokat hajtott végre az elmúlt 10 hónapban a Hospinvest - vásárolt-e orvosi műszereket, az újakat magával viszi-e, azokat az önkormányzat "értékkülönbözet" megfizetése után megvásárolhatja-e, illetve hogy a megye tulajdonát képező orvosi eszközök hiánytalanul átadásra kerülnek-e majd.

Nemrég vették át a kórházakat, s már itt a felszámolás

Az alelnök megemlítette, hogy az önkormányzat szeretné, ha az egri kórházban maradna az a 100 millió forint értékű vesekőzúzó berendezés, amelyet a HospInvest telepített az intézménybe. Ebben az esetben a nonprofit kft. fizetné tovább a gép lízingdíját. Az egészségbiztosítás utófinanszírozására tekintettel az első hónapban abból a 500 millió forintból finanszírozzák majd a betegellátást, amelyet a közgyűlés nyújt tagi kölcsönként a kórházat működtető kft.-nek – mondta Merczel József.

Érsek Zsolt, Hatvan szocialista polgármestere arról számolt be, hogy a hatvani kórház, valamint a részlegeként működő parádfürdői intézmény esetében is zavartalanul zajlott le az átadás-átvétel a HospInvest és az önkormányzati tulajdonú Hatvani Városgazdálkodási Nonprofit Kft. Egészségszolgáltatási Divíziója között. Az intézményben problémamentesen zajlik a gyógyítás.

A gyöngyösi önkormányzat korábban szintén döntést hozott arról, hogy egy önkormányzati társaság veszi át augusztustól a HospInvesttől a helyi kórházat, az, amely a funkcionális privatizáció előtt üzemeltette az intézményt. A hevesi intézmények működtetését azért vették át önkormányzati társaságok, mert a korábbi üzemeltető, a HospInvest Zrt. ellen felszámolási eljárás indult.

Felháborodott kórházvédők

Mint ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt, a magánszemélyek tulajdonában lévő HospInvest 2000-ben alakult, 2004-ben vette át az első kórházat, a kiskunhalasit. A cég végezetül összesen öt kórház – az egri, a gyöngyösi, a hatvani, a kiskunhalasi és a parádfürdői –, valamint öt rendelőintézet – a jánoshalmai, a keceli, a kiskőrösi, a százhalombattai és a megyeri – üzemeltetését szerezte meg.
A Hospinvest régóta a támadások kereszttüzében volt, sokszor azzal vádolták meg, hogy kizárólag politikai kapcsolatainak köszönheti, hogy Heves megyében monopolhelyzetbe kerülhetett az egészségügyi intézmények üzemeltetése terén. A leghevesebb tiltakozás az egri kórház átvételekor érte a vállalkozást. Hatalmas demonstráció-sorozat indult az ügylet megakadályozásáért, majd amikor ez nem sikerült, a kórházvédők minden lehetséges pillanatban arra figyelmeztettek, hogy az intézmény nem nyújt megfelelő színvonalú ellátást, többek között a személyi feltételek hiánya miatt.

Szocialista arcú egészségügy-politika

Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa tavaly októberben úgy fogalmazott: az, hogy egy magáncégnek adták át az egri kórház működtetését, mutatja, hogy a profit sokkal fontosabb a szocialista egészségpolitikusok számára, mint az emberek egészsége. A politikus úgy vélte: a Zuschlag-botrány mellett e törekvések mutatják be a szocialista normát, az MSZP igazi arcát.

2009 április 3-án a cég csődvédelmet kért hitelezői szorongatásai miatt. Július 10-én a cégvezetés erről lemondott és felszámolási eljárást kért. A legnagyobb hazai kórházműködtetőnek számító HospInvest Zrt. kétmilliárd forintos adósságot halmozott fel. Tartozik számos kórházi beszállítónak és szolgáltatónak, valamint az APEH-nek is.

A Fidesz "jogcím nélküli gyarapodás" miatt az ügyészségen tesz feljelentést a milliárdos tartozást felhalmozó Hospinvest ellen – mivel megítélésük szerint nem lehet tisztán látni abban, ami jelenleg az egri kórházban "átadás-átvétel" címén folyik.
(MTI, MNO, hírTV)
===