cvt01 Creative Commons License 2009.08.02 0 0 637

Szerintem meg nem baj, hogy rajta maradt egy vastagabb zsírréteg bár az árat így relatíve megnöveli azokhoz a steakekhez képest amiket még amerikában vásároltam ahol szabványosan kb 1 cm zsírréteget hagynak a sirloin oldalon. Úgy fogom megsütni ahogy a képen látszik, csak beírdalom 3-4 centinként a zsírréteget mert ha nem a hús felkunkorodik ahogy sül mert a zsírréteg összehúzódik ahogy veszít a nedvességtartalmából. Amikor elkészül le kell róla vágni és kész de sütés közben szerintem hozzáad az ízéhez. A szenes grillen kétzónás tűzzel a kiolvadó zsír miatti lángolást (flare-ups magyarul :)) elég jól megtanultam koordinálni - szóval azzal sem lesz gond remélem.

 

Egyébként azért van annyi nyesedék a videón mert a jó marha rohadt zsíros - mindenhol. Olyan mint egy jól felhízlalt disznó vagy mint egy tömött kacsa. Ahoz, hogy a rostokon belül is kialakuljanak a zsírszövetek (ezáltal puha maradjon a hús gyors sütés/grillezés után is) a zsírosodásra hajlamosabb részeken természetesen sokkal nagyobb mennyiségű zsír fog felhalmozódni. Szerintem ebből jön a sok nyesedék. 

 

A magyar tejmarha nem ilyen, abban a húsrostok között nincs szinte semmi zsír. Öreg és szikkadt. Szerintem az is hülyeség, hogy külföldi (főleg amerikai) kutatások alapján az jön a médiából a magyaroknak, hogy a marha egészségtelen mert zsíros. A két marha (~2 éves húsáért tartott húsmarha vs. 9-10 éves tejmarha) mintha nem is ugyanaz az állat lenne. A tejmarha szerintem kevésbé zsíros mint a csirke :D:D csak rossz az íze, a húsmarha viszont tényleg nem egészséges viszont eszméletlen finom...

 

Egyébként a vásárcsarnokban az alagsorban találtam még báránysteaket is (mini t-bone), 3000 volt egy kiló. Vettem is gyorsan azt is (sajna eleve fagyasztott volt).

Előzmény: ZsuR (635)