maholnap_lawyer.com Creative Commons License 2009.07.21 0 0 663

"A pénzügyi stabilitásért felelős intézmények már korábban is figyelmeztették a pénzügyi rendszer szereplőit az egyre nagyobb arányú devizahitelezésből eredő kockázatokra. A Magyar Nemzeti Bank határozottan támogatja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2007. októberi vezetői körlevelében foglaltakat, amelyben a felügyelt intézmények figyelmét már felhívta a japán jen alapú, illetve a devizanem-változtatás opciós jogát kínáló devizahitelek speciális kockázataira. A közelmúltban a kockázatok tovább növekedtek, mivel a jenhitelt kínáló piaci szereplők számának bővülése felgyorsította a termék térhódításának folyamatát, újabb pénzügyi intézmények belépését indukálva."

 

Ez a cikk megjelent a PSZÁF szakmai oldalán.

 

Nem is értem, hogy ha a szakma tudta ezt, akkor miért hagyta?! Ami a legdurvább volt számomra, az a banki nyilatkozatok egész sorozata volt... Azt nyilatkozgatták, hogy "az ügyfeleink védelme érdekében... leállítjuk a deviza hitelek folyósítását..." Mindezt mikor?! Akkor, amikor a leggyengébb volt a forintunk, tehát, aki akkor adósodott el devizában, az az erős devizában kifejezve sokkal kevesebb devizahitelre adósodott el, mint amikor gyenge volt a forint. (Matekban gyengéknek: tízmilliós hiteligény esetén 140-es CHF árfolyamon 71430 CHF az aláírt tőketartozás, de 200-as franknál már csak 50000 CHF a tőketartozás. Tehát megakadályozták az ügyfeleiket az akkorra már jó, és indokolt devizahitel felvételében! :-o Viszont lehetővé tették számukra, hogy jó szar helyzetbe hozza magát! Erről is írok a Kóklerbróker blogban.

 

Frankban "csupán" 50% (!)volt a legerősebb és leggyengébb pontja között a forint. Természetesen - mivel ezek a szélső értékek nem sokáig voltak meg - keveseket érint ennyire szélsőségesen, de alapvetően 10-30% mozgás jellemző volt. Megjegyzem, hogy aki február-március fordulóján vett fel CHF hitelt, az most 10-17%-kal kevesebb tőkével tartozik (a visszaerősödött forintban kifejezve). És ezért most miért nem panaszkodik senki?! Erről miért nem születnek fórum bejegyzések?! "Most alacsonyabb a hitelem tőketartozása" című blogot megnézném...

 

Japán jenben még durvább a helyzet. 2008 nyara és idei év tavasza között 90% volt a szélső értékek közötti különbség, általánosságban 2008 évközi átlag árfolyam és a mostani átlagok között 30-45% különbség volt. Amennyi esze volt a kóklerbrókernek és az ügyfeleknek, a fájdalomhatárig vitték ki a várható havi törlesztő részlet nagyságát, és nem valószínű, hogy elmozduló devizaárfolyam esetén a főnöke elé állva kapna ma 30-50%-kal magasabb fizetést...

 

Annak ellenére, hogy a pénz piacán három-négy különböző olyan termék / szolgáltatás van, ami kiküszöböli az ügyfél deviza kockázatát, sőt, némelyik elmozdulás esetén még hasznot is hoz, a bankárok nem (egyik sem, semmilyen) figyelmeztetéssel, különösen megoldással nem segítette ügyfelét. Gyúrtak a jutalékaikra, amik akkor is megvannak, ha az ügyfél házát elviszi a hitel... Szomorú... Ez ellen küzdök a Kóklerbróker blogban.

 

kókler bróker és kisbefektető befektet