jee_c Creative Commons License 2009.07.19 0 0 7417
Szigonyozni / szigonnyal vadászni - ezeket a kifejezéseket szokták használni.
Legfontosabb tanács: egyedül semmiképpen se! A legjobb, ha ilyen téren tapasztalt társsal mentek szigonyozni.
Másik tanács: fokozatosság. Mind a mélység, mind a merülési idő tekintetében tartsd be a fokozatosság elvét. És ne erőltesd a dolgot.

A fő veszély a szigonyos vadászat esetében az, hogy valamilyen okból annyira elfogy a levegőd még mielőtt a felszínre érnél (vagy közvetlenül akkor!), hogy elájulsz. Ez minden különösebb előjel nélkül (a légszomjat lehet egy ideig tolerálni) bekövetkezhet! Ha ekkor nincs ott a társad, aki ezt rögtön észreveszi, és segít neked (felszínre hoz /ha kell/, ott a levegőn tart, és ha szükség van rá, akkor akár levegő befúvást is alkalmaz, akkor gyakolrtilag nics esélyed a túlélésre. Ha csak valóban rövideket merülsz, akkor ezt a veszélyt csökkentheted, de merülőtársra mindenképpen szükség van. (Pl. ha begörcsöl a lábad, akkor is segíthet.)

Ja igen, még egy fontos dolog: legyen nálad feltűnő színű bója - lehet kapni is direkt szigonyos vadászathoz gyártott búját. Ugyanis a másik legnagyobb veszély az, hogy egy hajó vagy csónak elüt a vízen. Ezt a veszélyt csökkentheted azzal, hogy valóban csak nagyon közel vadászol a parthoz.

És tartsál elegendő pihenőt a felszínen a két merülés/vadászat közt!

Felszerelés ügyben nem tudok segíteni. Nézz körül a www.deeperblue.net (angol) oldal vagy a www.aida-hungary.hu (magyar) fórumán, talán ott tud valaki tippeket adni.
Előzmény: Törölt nick (7416)