Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.08 0 0 90218

A szén növekedési üteme csökken az atomé, szélé, napé nő Kínában. Ha ez atrend fennmarad, akkor nem az lesz, amitől te félsz.

 

 

Igen. Ez arra emlékeztet, amikor az 1959-es kiadású Fiúk Évkönyvében azt oolvastam, hogy a SZU ipara sokkal gyorsabban fejlődik mint az USA-é, mert ők 10 év alatt 2 traktorból 200-at csináltak (százszoroztak), az USA pedig 20 ezerből 40 ezret (csak dupáztak).

 

Nagyon-nagyon hosszú távon persze a SZU is lehagyta volna az USA-t traktorgyártásban, de az az idő mégsem jött el. Fontos a növekedési ütem, de fontos az alap is, amiről indulunk.

 

Ha például szénből 100 egységnyi energiát nyerünk most, szélből meg 1-et, akkor ha a szén-felhasználása 9 év alatt duplázódik, a szélé meg  3 évente... nos, akkor 2020 környékére 200 egység szén és 8 egység szél lesz... az áthidalandó különbség pedig nőtt, nem csökkent. (Nemcsak nőtt: közel megduplázódott.)

 

Úgy tudom, 2008 volt az első olyan év a világon, amikor a kiépített ÚJ alternatív kapacitás először volt magasabb a kiépített ÚJ fosszilis kapacitásnál. Vagy Németország példáján: az elmúlt 20 év kemény munkája (tényleg annak tartom), nem volt elegendő ahhoz, hogy az ez alatt az időtartam alatt installált szélerőművek teljes, tényleges energiatermelése elérje az áramfogyasztás NÖVEKEDÉSÉT. Tehát nemhogy kiváltásról nincsen szó, hanem még a növekményt sem tudták hozni. (Pedig tényleg dolgoztak rajta.)

 

Ezért gondolom azt, hogy az alternatív kapacitásokat nem addicionálisan kellene átadni, hanem helyettesítőként. Ha ugyanis addig növeljük az energiafelhasználást, ameddig csak lehet, akkor nagyobbat fogunk huppanni abban a pillanatban, hogy már nem lehet.

 

 

 

Vagy áramjegyrendszerről vizionálsz?

 

 

Csak egyszerű (?) tervezésről. Például: ha van reális lehetőségünk arra, hogy Magyarországon 2030-ra legyen még egy paksnyi atom, akkor azzal párhuzamosan le kell[ene] állni a gázerőművekről, nem pedig arra tervezni, hogy gáz IS, atom IS. Ha az atom átveszi a gáz helyét, klassz. Ha nem átveszi, hanem csak kiegészíti... akkor úgy járunk, mint aki úgy fogyókúrázik salátával, hogy azért a napi 3 tábla csokit is megeszi.

 

Ehhez nem kell áramjegy (bár nem lenne hülyeség egy [mondjuk mobilról] feltölthető smart-meter, amivel mondjuk 50 kWh áramot veszel egyszerre... rögtön tudnád, mennyit ér). Ehhez szándékosan és nagyon megemelt energiaár kell, esetleg progresszív adózás. Van egy limit, aki annál többet fogyaszt, az TÖBBET fizet az energiáért, nem pedig kevesebbet (ami a piacgazdasági gyakorlat), és a befolyó [adó-] különbözetből lehet valamennyire enyhíteni a társadalom totális szétszakadásának kordában tartását (ha valaki esetleg ezt választja, nem pedig a karhatalmat és a szögesdrótot, ami a bejárt/bevált út).

Előzmény: kilenctizenegy (90214)