vadeger Creative Commons License 2009.07.05 0 0 38
" Nem tudom a szövegkörnyezetet, de ez lehetett csak figyelmeztetés is (mivel valóban résztvesznek az árveréseken különböző szürkegazdaságban lévő csoportok) "

 

Az ügyvédje nyilván ezzel próbálná kimosdatni (vagy épp a nyomozó), de nagyon nehezen tartok elképzelhetőnek olyan szövegkörnyezetet, ahol ilyesmi "figyelmeztetésként" tudna elhangzani. Hiszen az adósnak teljesen irreleváns, hogy ki veszi meg a házát, neki ígyis-úgyis menni kell. Amíg pedig a hatóság ki nem ebrudalja, addig élvezi a teljes körű birtokvédelmet éppen a hatóság részéről. Ha akár egy fél nappal az esedékes kilakoltatás előtt kihívja az adós a yardot, mert valaki a birtokában zaklatja (pl az árverés ürügyén), akkor valószínűleg ugyanaz a rendőr fogja az illetőt eltávolítani onnan, aki majd másnap az adóst jön kilakoltatni. Akkortól meg már ő nem mehet oda vissza, a vevővel nem kerülhet kapcsolatba. A végrehajtótól az árverés után megkapja a visszajáró pénzt, és mindenki megy a dolgára.

 

És hozzá kell tenni, hogy ha egy hivatalos személynek ilyesmi jut a tudomására, akkor nem az a dolga, hogy az adóst figyelmeztesse, hanem hogy feljelentést tegyen.

 

Szóval valószínű, hogy az inkább egy sima köztörvényes bűncselekmény volt. Persze ez egy eljáráson sajnos nem változtat semmit, még csak annyit sem, hogy másik végrehajtóhoz rendelik az olyan ügyet, pedig az volna a minimum.

 

Magyarországon olyan a jogrend , ha a Legfelsőbb Bíróság megsemmisít egy ítéletet: amiatt, mert az eljáró bíróság törvénysértően járt el, akkor az ügyet újra kell tárgyalni. És ugyanahoz a bíróhoz kerül újra, aki a törvénysértést elkövette! ... EZ a valóság, és ennek napi-heti rendszerességgel esnek áldozatul emberek. Valódi élő hús-vér emberek. Nem ügyek, nem esetek, nem kirívó kivételek. Bármelyikünk. Bizony, még azok is, akik abban az illúzióban szokták magukat ringatni, hogy "á én sose jutnék bíróság elé".