Rufella Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2169
"Szoval zsidonak lenni nem nemzeti hovatartozàs, és nem vallàs, hanem valami màs." -irod, de hàt mi ez akkor?

Az biztos, hogy ahol születik az ember, iskolàba jàr, emberré vàlik - annak az orszàgnak és kulturànak erôs befolyàsa van az emberre.
Nekem az összes ôsöm Mo-n élt, küzdött, örült vagy szenvedett, a magyar költôk és irok szellemi termékeit szivtam magamba. Mégis elhagytam mindezt, melyet talàn meg is bàntam. (vannak bizonyos dolgok, amik miatt nem bàntam meg, vagyis inkàbb ugy mondanàm, hogy valamilyen okbol fontos volt nekem megtennem ezt a lépés...)
Viszont a gyerekeim, akik itt születtek, hiàba a magyar ôsök, hiàba a magyar szülôk, s valamennyi magyar kultura (a nyelv ismerete), mégis franciàknak tartjàk magukat.
Ezért furcsa nekem, hogy a zsidok bàrmely orszàgban születnek, ôk mindig zsido identitàsuak maradnak. Mert ha nem lenne igy, akkor nem kellene kihangsulyozni a médiàknak is, hogy ha egy müvész pl. alkot valamit (festôk, irok..stb), hogy az illetô zsido szàrmazàsu. Szerintem ha pl. valaki francia (Fr. orszàgban született és él, alkot), akkor nem zsidò, nem olasz, nem lengyel és nem magyar.
Ha nem lennének ilyen megkülönböztetések, akkor nem lenne faji diszkriminàcio, antiszemitizmus stb.
A mai idôkrôl beszélek, amikor màr vallàsok közôtt nem kellene ellenségeskedéseknek lenni, mert szabadon gyakorolhatja mindenki a vallàsàt: a zsidok és muszlimok is, a keresztények vagy buddhistàk is.
Pl. tegyük föl, hogy valaki létrehoz egy vilàghires alkotàst, amikor megadjàk a hovatartozàsàt (orszàg ahol született, anyanyelve), nem szükséges megjegyezni, hogy az illetô buddhista vallàsu, vagy zsido. A vallàs magànügy, miért kell kihangsulyozni egyes esetekben?
Dehàt végül is azt àllitod, hogy amikor zsidokrol beszélünk, akkor nem a vallàsukrol van szò. Akkor mirôl?
Mi a zsidosàg? Mi zsidonak lenni? A vilàg bàrmely részén élni, nemzedékeken keresztül és mégis zsidonak lenni. Nem lehet fajtasàg (mert ôk is erôsen kevertek), nem lehet egy bizonyos földhöz valo tartozàs, ôsök, gyökerek (mert Izrael kivételével szétszortan élnek szerte a vilàgban, s egyesek talàn sosem làttàk Izraelt), màr nem is annyira vallàsi jellegû (mert ti mondjàtok, hogy még Izraelben is több az ateista, mint a vallàsos), akkor végül is mi az, ami összeköti ôket, egy etnikumot csinàl belôlûk akàr többezer km-es tàvolsàgban is?

Egyébként nem akarom feszegetni tovàbb a kérdést, mert vannak akik OFF-nak tartjàk, pedig csak szeretném megérteni, hogy mi a zsido identitàs? Mi az értelme, mire valo?
Előzmény: kilenctizenegy (2158)