Oromon Creative Commons License 2009.07.03 0 0 126091
Na lássuk. Nagyon hosszú lesz, de többen is jelezték, hogy őket tényleg érdekli, rövidebben meg nincs értelme.

Élt egyszer egy volt cserkész, volt tengerészgyalogos, volt sokszoros republikánus kongresszusi képviselő, bizonyos Barber Benjamin Conable Jr. Csak hogy tiszta legyen: természetesen férfi volt. Ronald Reagan amerikai elnök kinevezte őt a Világbank elnökének.

Mint a Világbank elnöke, Barber B Conable 1986 szeptemberében beszédet mondott a Világbank igazgatótanácsa előtt. A következőt mondta:

"Women do two-thirds of the world's work. ... Yet they earn only one-tenth of the world's income and own less than 1 percent of the world's property. They are among the poorest of the world's poor."

"Nők végzik el a világ összes munkájának kétharmadát. Mégis csak a világ bevételeinek egytizedét keresik meg, és a világ összes tulajdonának kevesebb mint egy százalékát birtokolják. A világ szegényeinek legszegényebbjei között vannak."

ÍME A LINK

Nem lehet utalást találni (legalábbis nekem nem sikerült) arra, hogy a Világbank elnökének ezek a mondatai tényadatokon alapultak volna - arra lehet utalást találni, hogy talán valamilyen becslésekre alapozhatta, és még leginkább az jön szóba, hogy a szöveg írója ismerhette Lisa Leghorn és Katherine Parker 1981-es könyvét, Women's worth: sexual economics and the world of women címmel, mert néhol ezt a forrást is megadják, hogy talán innen is származhat az idézet.

Conable-nek nyilván az volt a célja, hogy az általa vezetett intézmény nemzetközi segélyprogramjainak finanszírozását biztosítani tudja, erre nagyon jó eszköz volt a beszéd.

Ezek a mondatok az ENSZ Nők Nemzetközi Évtizede informális jelmondatává váltak. Sok helyen ma is megadják Conable nevét, lényegében idézik őt.

Ahogy ezt itt is leírták.

Ha tovább követi az ember, egyértelművé válik, hogy mindenféle ENSZ kiadványban megjelennek az ominózus mondatok - Conable neve nagyon sokszor elmarad, Lisa Leghorn és Katherine Parker szinte sehol nem kerül említésre, az egész ügy becslésekre alapozottsága természetesen elmarad, és lassan "ténnyé" szikárodik a dolog. Forintocska tehát tényleg millió és egy ENSZ kiadványban megtalálhatta, ha bárki rákeres a guglival, számos brosúrát és cikket talál, a kulcsszavak például "two thirds" "world's income" property és women lehetnek.

Ilyet sokat most nem linkelek be, van elég, könnyű találni. Csak ezt az egyet, hogy azért szegény - persze jórészt okkal és joggal - sokat támadott forintocskát kissé felmentsük már, hiszen ha még egy "Bevezetés a szociológiába" tankönyv is azt írja, hogy "Az ENSZ szerint...", akkor ő miért ne írhatná már...

Igaz ami igaz, az újabb ENSZ kiadványok már tisztességesebbek, és egyértelműen közlik, hogy nem kemény adatokról, hanem becslésekről - estimate - van szó. Itt van például ez a 2009-es kiadvány, ebben is egyértelmű a jelzés: "The UN Development Programme and others estimate that as many as 70 per cent of the world’s poor are women. ... Citing UN estimates, she notes that women worldwide account for two thirds of all working hours and produce half the food, but earn just 10 per cent of the world’s income and own less than 1 per cent of the world’s property."

De ha nincs pontos adatunk, akkor becslésekre kell hagyatkozni, nem? Még ha azok tévednének is, netán tendenciózusan is, akkor is vacak a helyzet. Az, hogy forintocska a kétharmadot négyötödre növelte, alig lényeges, lehet, hogy már ő is így olvasta valahol.

Aki eddig elolvasta, az kap egy igazi érdekességet a végére :-)

Térjünk vissza egy kicsit a vélhető ősforrásra, ami látszólag Lisa Leghorn és Katherine Parker 1981-es könyve, és nézzük mit ír erről a könyvről egy értékelő a Journal of Sociology egyik 1983-as számában. Ezt:

Ahogy a szerzők maguk kijelentik: "amikor a nők helyét vizsgáljuk a gazdaságban, nem kezdhetjük a tradicionális hím elképzelésekkel arról, hogy mi az értékes, mi a produktív és mik a javak. A nők szemszögéből kell kezdenünk. Meg kell kérdőjeleznünk és át kell értékelnünk mindazokat az intézményeket és fogalmakat, amelyekkel férfiak határozták meg, értékelték és értették meg a gazdaságot, és ki kell fejlesztenünk egy nő-központú szemléletet hogy a nők életét kultúrákon átívelően megérthessük."

Itt olvasható az angol eredeti.

Szóval az ősforrás egy radikális feminista könyv, amelyben a szerzőnők maguk jelentik ki, hogy értéken, javakon, produktivitáson nem azt kell érteni, amit azon általában érteni szoktunk, hanem valami egész mást... Egy gyöngyszem még innét:

"A patriarchális arzenál egyik fő fegyvere az a monopólium, amellyel a fallocentrikus tudomány bír a meghatározások fölött"

Tiszta, nem? Definiáljuk újra a munkát úgy, hogy kétharmada a nőkre jusson; változtassuk meg a javak közkeletű meghatározását, hogy csak 1% legyen a nőké; nevezzük ki bevételnek azt, amiből csak 10% jut a nőknek - és a feladat máris meg van oldva.

Ettől függetlenül nem hülyeség az egész, legfeljebb is csak túlzás; és forintocska tényleg találhatott olyan linket, ami ENSZ-adatként jelöli meg a fentieket vagy valami ahhoz nagyon hasonlót.

Uff. További jó feministáskodást mindenkinek.
Előzmény: Oromon (126085)