Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.06.28 0 0 89626

Szopattál már benzinkúton? :)

 

 

Amennyire emlékszem (nem tegnap történtek ezek a dolgok, meg hát az a csúnya, rossz alkohol...), még a közelében sem jártam benzinkútnak. Komolyra fordítva: nem, nem voltak ilyesfajta kalandjaim. Arra igyekeztem nagy hangsúlyt fektetni, hogy ne hazudjak, és hogy ha az illető vállalkozik a közösen eltöltött időre, akkor utólag ne mondhassa se azt, hogy csúnyán átvertem, se azt, hogy hát ezért kár volt. Nyers igazmondással meglehetősen sokat el lehet érni, feltéve, hogy aztán az ember tartani is tudja magát a vállalásához. :-)

 

A nyers igazság (vagy amit adott esetben annak hiszünk) kimondása egyébként a legkevésbé sem szokott szimpatikus lenni, tehát azoknak, akik népszerűségi versenyt akarnak nyerni, semmiképpen nem javasolnám.

 

Aztán az embernek idővel változnak a preferenciái, másra optimalizál. A munka viszonylatában pl. lehet arra optimalizálni, hogy minél több pénzt keressünk, és kurva nagy legyen az a ház meg autóflotta-bankszámla. Én inkább arra optimalizálok, hogy kényelmesen éljek, és sok szabadidőm maradjon minden másra, ami jobban érdekel a pénzkeresésnél.

 

Itt merül fel, hogy vajon mire optimalizál Putyin és mire a Shell. Nem ugyanarra, és egészen biztosan teljesen másra, mint amit "fenntartható fejlődésnek" és "környezettudatosságnak" nevezünk. Ebből a szempontból a tevékenységük 'nem szimpi', vagy akár némi modellezés igénybevételével kimondhatóan 'káros'. Putyin vélhetően arra optimalizál, hogy 2020 utánra is legyen exportálható olaja az országnak, illetve arra, hogy a közös projektben az orosz szakemberek ellesik.ellopják a Shell technológijának egy részét, aztn 5 évvel később már a Shell nélkül is folytathatják ugyanazt. A Shell meg feltételezhetően arra, hogy az akvizíciót követően megnövekedjék a cég tőzsdei értéke, és a következő 10 évben profitot realizáljon a befektetésen.

 

Ami azt illeti, ebből szerintem rengeteg összesírt kispárna lesz a végén, de nem a Shell és nem Putyin kispárnái lesznek azok, hanem másokéi.

 

Márpedig tudva azt, hogy sem a Shell sem Putyin tevékenységét megakadályozni módunkban nem áll, a számunkra értelmes kérdés az, hogy mindezeket a folyamatokat látva és tudva: mire optimalizáljunk mi magunk.

 

Mert az feltehetőleg kevés lesz, hogy elmondhatjuk magunkról, hogy. "pedig mi olyan jó emberek voltunk, igazán nem ezt érdemeltük".

Előzmény: Törölt nick (89624)