Lemmiwinks Creative Commons License 2009.06.27 0 0 33
Újabb felfedezéseket tettem.
Egyrészt lehet, hogy van valami különös a kinai profitjelentésekkel.
Azt irják, hogy az 5 millió yüan fölötti árbevételü társaságok profitját közlik a statisztikákban. Ez 2008ban kb 3 billió yüan volt. A nyereségadó ennek kb fele lehet. Igen ám, de a bevétel jellegü nemzeti számlák alapján már 2007ben volt kb 8 billió yüan adózás előtti nyereségük a cégeknek.
Ez alapján 2008 ban kellett , hogy legyen 10 billió profitjuk a cégeknek, hogy meg tudják valósitani a sokat emlegetett 17.2 billiónyi beruházást, amely a GDP 57% és precedens nélküli a világtörténelemben.
De a lényeg nem is az, hogy a két statisztika fedje egymást, hanem az, hogy egymás lineáris kompbinációi e. Tehát amikor az 5 millió yüan felett cégek azt jelentik, hogy 25%al esik a profitjuk Jan-Május közt, akkor vajon a szélesebb gazdaságban 2008ban keletkezett kb 10 billiónyi adózás előtti profit vajon hasonló mértékben esik e?
Ha igen, akkor 2 billiónyi yüannyi forrás mehet el ez évben a beruházások háta mögül, amit hitellel kell pótolni.

Tanulmányoztam a hitel-betét számok alakulását is, amelyek ez évben borzalmasan felkavarodtak.
A vállalati hitelezés brutálisan nőtt, kb 5 billió yüannal az első 5 hónapba, amely nagyobb mint tavaly az egész évi 4.2 billió yüanos hitelezés.
A háztartások hitelezése is nőtt, 758 millió yüan az első 5 hónapban, amely nagyobb, mint a tavalyi egész évi 700 millió yüanos növekedés.

A legmegdöbbentőbb, azonban nem is ez, hanem az, hogy a vállalati betétek kb 4.3 billió yüannal nőttek, a vállalatok január kivételével minden hónapban több betétet helyeztek el, mint amennyit kihiteleztek.

Én ezt úgy próbálom interpretálni, hogy a kormányzat által stimulált hitelezés nagy beruházási löketett adott, azonban a kihitelezett pénzek nagyon gyorsan kiülepednek a cégek bankszámláin, valószinüleg a beruházások kivitelezői már nem költik el őket. Ami érthető is, hiszen a profitok zuhannak.

Én azt hiszem Kinában olyan kisérletezés folyik a gazdaságban, olyan brutális eszközöket vetnek be vakon, amire talán még nem volt példa piacgazdaságban a gazdaságtörténelemben.

Az, hogy az eddig kb 80%ban saját forrásból folyó beruházási boomot megpróbálják életben tartani államilag utasitott hitelezéssel valami brutális eredménnyel fog járni.

Gyakorlatilag úgy áll hozzá a kinai vezetés a gazdaságirányitáshoz, mintha valami játékprogrammal dolgozna, ahol teljesen extrém dolgokat meg lehet csinálni, pl kivezényelni a lakosság 20%át a gyárakból utat épiteni.

Kiváncsi vagyok mi fog történni. Az elmélet azt mondaná, hogy a pénzkinálat ilyen példátlan emelése inflációt fog hozni, de engem a reál számok jobban érdekelnek, pl hogy be fog e esni a beruházás, ha a hitelezési boom lassul, illetve, hogy ebben az esetben újrainditják e a hitelezési boomot.

Jelenleg úgy néz ki,hogy a hitelezés megduplázásával, elérték azt, hogy a beruházások 30%al nőjenek. Hogyha ezt igy kell folytatni, hamarosan minden úszni fog a yüanban.