Lemmiwinks Creative Commons License 2009.06.22 0 0 31
Én szerintem a probléma már nem annyira az exportról szól. Az export egy fontos része volt a növekedés és a beruházások meglóditásának, de én most perpillanat a legfontosabb momentumnak az alacsony béreket és az alacsony adózást (újraelosztást ) tartom.
Alapvetően a véleményem az, hogy az investment boom hajtóereje az, hogy a cégeknek rengeteg pénzeszközük van, mert a munkaerő olcsó és alig adóztatják, ami pénzeszközt pedig újra beruházzák. A megtérüléssel nem foglalkoznak, mert az biztos, hogy nagyobb, mint a betétekre adható nevetséges kamatok. Ez még egy kicsit mehet igy, mert ha az exportkereslet nem nő, akkor a kormányzat lép be vevőként.
Az exportkereslet tuti, hogy nem fog jelentősen nőni, mert ahhoz hitelnövekedés, vagy keresetnövekedés kéne, márpedig a bankrendszer hitelezési standardjai nagyon felkeményedtek, a munkanélküliség pedig mindenhol megugrott. A 2008as helyzetbe való visszaugráshoz sok év kell mind a hitelezési standardok lazitása, mind a munkahelyteremtés terén. Ez olyan mint egy seb gyógyulása, attól, hogy kiveszed a kést a delikvens hátából, nem fog másnap marathont futni.