Jo Tunder Creative Commons License 2009.06.17 0 0 113
tezis : Magyarorszagon a jelenlegi formaban a kozepiskolai termeszettudomanyos kepzes fenntarthatatlan. Nem arrol van szo, hogy nem jo, hogy valami mas jobb lenne, hanem az, hogy fenntarthatatlan. Ami fenntarthato az a kovetkezo : a diakok kb. egynegyede 2-3 evig tanulhat fizikat, esetleg a legjobbak 4-ig, de azok csak specialis gimnaziumokban, az atlagdiak 1 max. 2 evig tanul fizikat, biologiat, kemiat.
Ennel sokkal tobb kapacitas NINCS.

Magyarorszagon a felsooktatast kellene jelentosen fejleszteni. Az Amerikai Egyesult Allamokban legalabb 25 olyan egyetem van melynek eves koltsegvetese nagyobb mint Magyarorszag hetvenegynehany felsooktatasi intezmenyenek egyuttes koltsegvetese.
Nehany egyetemnek hetszer-tizszer nagyobb koltsegvetese van (16-20 milliard dollar !!)
mint az egesz magyar felsooktatase az osszes koltseggel (fenntartas, oktatok, stb) egyutt. Egy jo amerikai mernokkepzon az entrance requirement sokkal kevesebb mint nalunk, egy M.Sc in Electrical Engineering pedig sokkal jobb mint nalunk. A kozepiskolai oktatast a lehetosegekhez merten komolyan kell venni, valamivel tobbet is kell talan ra kolteni, de a kapacitasokat ertelmesen kell elosztani.

A felsooktatasra pedig radikalisan tobbet kell kolteni. Valojaban az egyetemeken van a szuk keresztmetszet, az egyetemek keptelenek elvegezni a feladataikat, mert tulvallaljak magukat, es brutalisan alul vannak finanszirozva. Az egyetemeken igen jo mernokoket lehet kepezni ha a diakok ELEG jok, es vilagszinvonalu termeszettudomanyos es muszaki kepzest tudnank adni NAGYON jo diakoknak egy elitfelsooktatasi rendszer kereteben. Minden szinten jobb eredmenyt lehetne elerni, a kvazi "tomegkepzesben" es a ma gyakorlatilag nemletezo elitkepzesben. Ezt akar ugy is meg lehetne csinalni (Bokros Lajos bedugja a fulet, koszonom), hogy nem zarunk be egyetlen felsooktatasi intezmenyt csak ertelmes tisztesseges helyi feladatokat adunk azoknak amelyek erre jok. De csak annyit es nem tobbet es nem mast.