Törölt nick Creative Commons License 2009.06.14 0 0 8053

Szerintem egyezkedj a pasival fedeztetés ügyben is, mert azért neki ezeket, amit írtam, tudnia kellett volna.

Elég kicsi az esélye egy lovat kergető embernek, és szerintem benneteket jobban kifáraszt, mint a lovat. Arról nem szólva, hogy a ló most azt hiszi, hogy ez egy jó játék. Próbáld meg azt a lóval, hogy egy zacskóba (lényeg, hogy zörögjön) tegyél répát, almát, vagy olyasmit, amit nasizni szeret. Ezzel próbáld magadhoz csalogatni, közben hívd. Egy idő után elmaradhat a jutifalat, elég a zacskó zörgése, s aztán elkövetkezik az is, hogy csak hívásra odamegy. Kicsit tovább tart ez a lovaknál mint pl. kutyával, de meg lehet rá tanítani.

Ó, ez borzasztó. De nem hiszem, hogy a ló direkt taposta agyon a kiskecskét.

Nálunk is borzalmas szárazság volt. A nagy rétünkről, ahonnan amúgy 18-22, nagy, körbálás széna jön le, idén összesen 8, azaz nyolc bála lett csak! Ha nem patak partján lenne, talán még ennyi sem lett volna. Szerencsére tavaly nagyon jó, kövér fű volt rajta, úgyhogy még van 9 bálánk tavalyról, pedig a sarjúból még el is adtunk. Remélem, azért a sarjúra több eső lesz majd idén mint a szénára volt. Felétek mennyibe kerül most a széna?

Tudod, nem akartam a kiscsikó halálakor mondani, de talán most már nem annyira fájdalmas, és azért mondom csak, hogy a következőnél nehogy probléma legyen! SOHA nem hagyjuk utt a csikót, amikor megszületik, addig, amíg nem LÁTJUK, hogy szopott! Segíteni kell neki megtalálni a csecset, és meg kell bizonyosodni róla, hogy ki is tudja szopni a tejet. Ha ez nem történik meg, a kiscsikó pillanatokon belül kiszárad és elpusztul!!! Azért is meg kell várni, mert nem mindegyik kanca (főleg, ha első ellés) engedi könnyen a csecshez, mert ilyenkor még érzékeny a tőgye. Emlékszem, MC is "sikongatott" az első 24 órában, amikor Kíra szopizni kezdett. Tehát két nagyon-nagyon-nagyon fontos dolog ven: hogy kijöjjön a bélszurok (kakiljon, ha ez nincs, akkor esetleg lehet adni neki szájon át egy kis ricinusolajat, nehogy belesüljön a bélszurok, mert akkor sérvet is kaphat), és hogy TUDJUK, hogy tud szopni és a mamája is engedi.

A doki nem tudom milyen injekciókat adott, de ha a kicsi teljesen egészségesen születik, akkor teljesen felesleges injekciókat döfködni belé. Az a lényeg, hogy a föccstejet kiszopizza, abban minden fontos anyag és antitest benne van, amire élete első szakaszában szüksége van. Az első szurikra akkor van szükség, ha megkezdődik a vakcinázási program, vagy ha beteg lenne. Ha a kancából kijön a pokla (méhlepény) is probléma nélkül, néhány órán belül a csikó születését követően, akkor neki sem kell semmilyen gyógyszer!

Mi a szülést követően néhány napig még nem engedjük ki a csikókat, míg a patakocsány meg nem keményedik, mert addig nagyon sérülékeny a lábuk. Ráadásul a boxban jobban megfigyelhető pl. az is, hogy szopik-e vagy sem.

Első sorban azonban az állatorvosotok hibájának tartom, hogy ezeket nem mondta el nektek, ha egyszer tudta, hogy ez az első csikó nálatok. Sajnálom szegénykét, de remélem, meg tudsz egyezni a mén tulajdonosával, és a maradék két fedeztetés eredményes lesz.

Előzmény: Coramora (8052)