Lemmiwinks Creative Commons License 2009.06.12 0 0 29

De a hozzászólásom lényege nem az volt, hogy sumákolnak a kinaiak, hanem inkább az, hogy a profitok a demokráciákkal szemben nem terülnek szét a szélesebb populációban, hanem a vállalatoknaknál összpontosulnak, akik visszaforgatják ezt beruházásba - magas profitokonál ez teljesen logikus.

 

Közben rájöttem a hiányzó linkre. A kinai vállalatok már legalább 10, de inkább 20 éve lázasan ruháznak be, tehát óriási beruházásállománnyal rendelkeznek.

A kinai számviteli és adó standardok kb megegyeznek a nyugati gyakorlattal, tehát, egy beruházást kb 10 év alatt irhatnak le költségként.

 

Úgy számolom, hogy kb 80-90 billió yüan beruházásállomány lehet a kinai cégek könyvein, ami évi 8-9 billió yüan amortizációt jelent, igy viszont frankón kijön a 17.2 billió fixed asset investment:

2.8 billió nettó hitelfelvétel

3 billió profit

2-3 billió kormányzati forrás

8-9 billió amortizáció

 

Az amortizáció nagy mértéke természetesen azt jelenti , hogy a kinai cégek marginja bődületesen nagy, 11-12 billió yüan, a GDP 35%a, ezzel szemben pl az USAban az értékcsökkenés+ profit csak a GDP 15%a lehet.

 

Az, hogy a nemzeti termék ilyen jelentős hányada keletkezik a vállalatoknál logikus, hiszen KInában bőséges a munkaerő, a tőkejavak viszont nem. Tehát nem csoda az, hogy a hozzáadott érték nem a munka tulajdonosainál jelentkezik, hanem  tőkejavak tulajdonosainál.

Az is logikus, hogy ilyen bődületes marginok mellett mindent visszainvesztálnak.

 

Viszont az is nyilvánvaló, hogy ez a pozitiv visszacsatolási hurok katasztrófában fog véget érni.

 

A Kinai cégvezetők egy olyan evoluciós fejlődés végtermékei, ahol a legfőbb szelekciós tényező az volt, hogy a keletkező cash margint vissza kellett forgatni beruházásba. Aki nem igy tett, azt megették a versenytársal.

 

TEhát a kinai cégvezető világnézete az, hogy minden cash eszközt be kell ruházni tekintett nélkül a várható megtérülésre, mert azt garantáltnak veszi az elmúlt 20 év tapasztalata alapján (vö: real estate can only go up)

 

Most hogy a külső kereslet visszaesik, a profitok hamarosan zsugorodni kezdenek, de az óriási amortizációs leirások miatt még mindig lesz forrás új beruházásokra. Szvsz az év végére, jövő év elejére azt fogjuk látni, hogy a kinai cégek veszteségesen nyomják a beruházásokat ezerrel.

 

Aztán persze a túlkapacitások elviszik a marginokat és a beruházási tevékenység zuhanni fog.

Ekkor fognak majd átálni belső fogyasztás élénkitésre, hogy felszivják az extra kapacitást, ugyanis a cégek sirni fognak a pártbvezetésnél a szar marginok miatt.

 

Ekkor lesz vége a jó világnak nyugaton,m ert a kinai megtakaritások el fognak tünni a piacról.

Előzmény: ayantaqe (25)