nelli01 Creative Commons License 2009.06.12 0 0 140

Sziasztok!

 

Látom, régen írtak már ebben a témában, de hátha valaki olvassa, és tud segíteni.

Párom testvérének a kislányát szeretnénk megkeresztelni.

A kislány 15 hónapos. Az anyuka katolikus, az apuka nincs megkeresztelve. Házasok, de templomi esküvőjük nem volt. A párom is katolikus, és én sem vagyok megkeresztelve, mi nem vagyunk összeházasodva. A kislány is katolikusnak lenne keresztelve.

A kérdésem az, hogy lehetünk-e így keresztszülők?

Van már egy keresztfiunk (az én testvérem kisfiának vagyunk a keresztszülei, ő is katolikus), őt kb 8 éve kereszteltük meg. Akkor el kellett járnunk a keresztelő előtt  elég sokáig a paphoz "felkészítésre". És még utána is jártunk hónapokig, mert úgy volt hogy engem is megkeresztelnek majd. De nem jártam végig (nem volt rá időm).

 

Kérdéseim:

1. Lehetünk úgy keresztszülők, hogy csak az egyikünk katolikus?

2. Az számít valamit (főleg az én részemről, mivel nem vagyok megkeresztelve), hogy már kereszteltünk meg katolikusnak egy kisfiut?

3. Az előző keresztelőn már "átestünk" egy hosszú felkészítésen. MOst is ugyanez lesz a helyzet, vagy figyelembe veszik, hogy egyszer már voltunk ilyenen? (Ugyanabban a templomban lenne ez a keresztelő is, csak már egy új pap van.)

4. Manapság mennyibe kerül egy keresztelő? Mennyit kell (szokás) a papnak adni?

5. Ha azt mondanánk, hogy én református vagyok, annak utána néznek, vagy nem foglalkoznak vele? (Ezt a megoldást mondjuk inkább kizárnám.)

 

Előre is megköszönöm a válaszokat.