fizimiska Creative Commons License 2009.06.10 0 0 3
Nem árt tudni:

"Valamennyi biztosító lakásbiztosítási szabályzata (szerződési feltétele) meghatározza azon vagyonvédelmi követelményeket melyek megléte szükséges a betöréses lopás kockázat vállalásához. Az egyes vagyonvédelmi szintekhez káreseményenkénti kártérítési limiteket határoznak meg a biztosítók.

Betöréses lopás biztosításra abban az esetben nyújtanak fedezetet a különböző biztosítók, amennyiben a biztosított ingatlan védelme teljesíti legalább, az un. minimális mechanikai védelem előírásait. Az ilyen alap védelem mellet ugyanakkor a biztosító által vállalt káreseményenkénti kártérítési limit is viszonylag alacsony, átlagosan 2-3 millió forint"
http://www.netrisk.hu/biztositasi_informaciok/biztositasi_termektajekoztatok/lakasbiztositas/lakasbiztositas_vagyonvedelem.php

Na most, hogy mi felel meg az egyes vagyonvédelmi szinteknek, arról a biztosítódnál kell érdeklődni, adnak egy szép kis füzetet. Ez alapján (meg figyelembe véve hogy mekkora az az érték amit egyáltalán ellophatnak a lakásodból) be tudod lőni, hogy kb. mit kell tudnia a majdani ajtódnak ahhoz, hogy esetleges betörés esetén a biztosító teljesen megtérítse a kárt.
Azt ne felejtsd el, hogy nincs olyan zár vagy ajtó amit nem lehet feltörni, csak a szükséges időt lehet növelni. (keress rá pl. a lockpicking-re a youtube-on, meg fogsz lepődni)
Alapdolgok:
- a zárbetét ne álljon ki a veret síkjából (max. 1 mm különben már rárakhatnak egy olyan vicces eszközt amivel egy modzulattal kettétörik a betétet)
- a veret legyen csak belülről csavarozható, lehet fúrásvédelemmel ellátott
- a zárbetétet számtalan módon ki lehet iktatni: felfúrás, kihúzás, "lockpicking", rezgetés vagy bumping, kettétörés meg még van egy-két extra módszer de nem akarok tippeket adni. A lényeg, hogy olyan betétet válassz ami ezek ellen védve van (elvileg).
- az ajtó leemelés ellen védve legyen, pl. spéci pántok és/vagy horgas vasalat
- nem árt ha van anyag az ajtóban, különben úgy járhatsz mint a korábban belinkelt videón, konzervnyitóval bejutnak hozzád:)
- a tok és a fal közötti kapcsolat minél szilárdabb legyen
- egy jó minőségű hevederzár kínos perceket okozhat a betörőnek
Egyelőre ennyi jutott eszembe, lényeg hogy a biztosítódnál tájékozódj, döntsd el milyen biztonsági szintű ajtó az ami neked kell, ők pedig ahhoz a szinthez mit várnak el.
Előzmény: Törölt nick (-)