Aurora11 Creative Commons License 2009.06.08 0 0 1475

Szia Brikigép!

Ha bármiben tudnék segíteni Neked,számíthatsz rám!

"Durva kísérletet lehetne végezni ingával elektromosan töltött golyók egymásra ejtésével, és különböző árnyékolási szintek beállításával, igaz a részecskék hullámtermészetéből származóan ez nem ugyanaz mint az atommag esete, de némi párhuzamot talán lehetne föltételezni?"

Benne lennék ilyen kísérletekben.Szerintem nagyon jó modellje lenne a kísérletednek,mert az atommagok nagy tömege miatt a de Broglie hullámhosszuk annyira rövid,hogy nem sok vizet kavar a hullámtermészet.:)

Van egy kedvenc villámos kisérletem,amiről sokat olvastam,ez egy Öveges kísérlet.Ha veszünk mondjuk egy 100 wattos izzólámpát,és közelítjük megdörzsölt fésűvel,akkor a burában erős kisülés jön létre,mert ott ritka nemes gáz van,és az izzószál általi a csúcshatás miatt felerősödött térben a nemesgázból kiszakadó elektronok az ütközés általi láncreakciót indítanak be.Ezt sötét fürdőszobában nagyon jól lehet látni,és a kisülés fényessége az áramerősségtől függ,a feszültés a fésűtől függ.A gázionok mozgásával nem nagyon kell törödni,mert sok ezerszer nehezebbek az elektronoknál.

Ha az izzó burája közelébe egy erősen feltöltött pozitív töltésű tárgyat helyezünk,és emelett érintenénk a negatív fésűt a burához,akkor a szikrakisüléssel lehetne figyelni a pozitív árnyékolás hatását az elektronok mozgására(a pozitív gázionok nagyon lassúak,és így nem befolyásolja a taszítóerő a mozgásukat annyira,mint az elektronok mozgását a pozitív test árnyékolása.Esetleg,ha lecsökkenti az elektronok közötti taszítóerőt,akkor közelebb kerülhetnek egymáshoz,amitől megnőne a kisülsé áramerőssége,és így fényesebb szikra lenne az árnyékolással.

Előzmény: brikigép (1474)