Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 9410
"nem tudom mennyire bonyolítanák el a dolgot"

Hát az attól függ...
Megmondom, mi a gondom. Ahogy most látom, szóban forgó feladatra makrót írni nem tűnik nagy kihívásnak. Úgy saccolom, kb. 20-25 percet venne igénybe teszteléssel együtt. De csak akkor, ha teljesen képben lennék.

Mondok egy konkrét példát, hogy megértsd. A feladat egy része így szól: "Az összesítés az adatsorok alatt történik, tehát egy újabb lap esetén az új adatsort az utolsó adatsor és az összesítő sor közé kell beszúrni."

Beszúrás előtt a makrónak meg kell keresni az összesítő sort, hogy a beszúrást megfelelően pozicionálni lehessen. Ha az összesítő sor alatt semmi más nincsen a munkalapon, akkor egyszerű dolgunk van: van egy egyszerű algoritmus, ami kiadja az utolsó használt sor pozícióját, és ez egyúttal az összesítő sor pozíciója is. De ekkor sem mindegy, hogy az összesítő sor felépítése milyen. Minden oszlopban tartalmaz adatot? Vagy csak néhányban? Van olyan oszlop, amelyikben biztosan tartalmaz adatot?

Ha pedig az összesítő sor nem a legalsó, akkor ez az algoritmus nem használható, másikat kell találni. Például lehet az összesítő sornak egyedi színe, lehet az első cellájában valami egyedi érték, egyedi megjegyzés, és ezek alapján is meg lehet találni.

Nem akarom túlmisztifikálni a dolgot, de azt meg kell értened, hogy a megfelelő algoritmus kiválasztásában minden részlet számít. Ehhez vagy látnom kell a táblázatot, vagy neked kell részletesen leírnod a felépítését. Esetleg mindkettő, ha nagyon bonyolult esettel állunk szemben.
Ha elküldöd a táblázatod emailben, megcsinálom neked ezt a makrót. Ez az egyszerűbb út. Ha nem küldöd el, mert titkos adatokat tartalmaz, vagy akármi, akkor a dolog bonyolultsága attól függ, mennyire hatékonyan tudjuk a részleteket megbeszélni.

Ha nem értesz "makrónyelven", akkor még az is ott van, hogy nem tudod módosítani, ha esetleg később szükségessé válik.
Előzmény: Ber_ber (9408)