LátóSzeg Creative Commons License 2009.06.03 0 0 1202
Tisztelt kollégát,

Egy kis gondom akadt a filmhívással. Remélem van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a baj okozója. Már pár negatívot előhívtam, de ilyennel még nem találkoztam.
Az utóbbi két filmen, amit előhívtam (rollfilm), az egyiknél a szélétől kb. egy centis sávban kevésbé hívódott ki, a másiknál a szélétől számítva kb. egy centire egy kevésbé hívódott keskenyebb sáv lett. (Helyesebben szólva nem biztos, hogy kevésbé hívódott, mindenesetre kisebb a denzitás a sötét és középrónusokban.) Mindkét filmnél a tank alja felé volt a problámás terület. Ja és egyiken sem a film teljes hosszában történt a dolog.
Első film: Ilford PanF Plus, Perceptol 1+1, 20fok -ban hívva, a tankban fejreállítással mozgattam a vegyszert (nem pörgetéssel). Előfürdő (víz) + hívás + stop + fix + mosás
Másik film: Kodak Plus-X, Agfa Rodinal Special 1+30, 20fok -ban hívva, vegyszert ugyanúgy mozgattam. Hívás + stop + fix + mosás

Mivel az érintett területek a tank alja felé néztek, biztos kellő mennyiségben érte őket vegyszer így tippem sincs, hogy mi a fene okozhatta ezeket, ráadásul két különböző filmnél két különböző vegyszerrel. Ja és minden vegyszer friss volt.

b31: Az első film+hívó variáció szemre az amit kerestem (PanF + Perceptol). Kristálytiszta film és szemre gyönyörű tónusok. Még nem szkenneltem be belőle, de ha megszáradt, akkor megnézem szkennelve nagyfelbontásban is.