Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni, lassan 2 hónapja ismerkedem a D80-al, de a színbeállításokkal még mindig küzdök.
Ma a fél napot megint azzal töltöttem, hogy tesztképeket csináltam és hasonlítottam össze, de az eredménnyel most sem vagyok elégedett.
Egy Tokina manuál obival kb. 30 kép után sikerült nagyjából eltalálni, ami a valósághoz legjobban hasonlít (vörös rózsákon kísérleteztem), azután felraktam a 18-105 DX -et és a színek ismét katasztrofálisak.
Ez az ED -ből adódhat?
Mode I -ben a vörös iszonyúan rikító, bármit állítottam, most nagyjából így találtam megfelelőnek: Image Sharpening: +2, Tone compensation: +1, Saturation: Moderate, Hue: +6
Mode II -ben a vörös rózsaszínné válik, ott végképp nem találtam a helyes beállításokat.
Mode III -al a zöld szín túlzottsága miatt nem is nagyon próbálkoztam.
Most mindez OK, de ha portrét akarok csinálni, a bőrszín ismét nem passzol.
Raw -ban fotózok, az NX-el utólagosan egyenként be tudom lőni a színeket, de 50-100 képnél ez már nem egyszerű munka.
Tudna valaki tanácsot adni a nagyjából valósághű beállításokhoz? Az Auto színbeállítási lehetőség mennyire megbízható?
További gondom a fókusszal van, portrét f8 alatt érdemes egyáltalán csinálni?
Szinte az összes képemen egy fejen egy pont éles (pl. az orr), a többi pedig elmosódott P üzemmódban, főleg ha f4 alá viszem a blendét.
Tájképeken szintén ez a helyzet, ott mekkora blende az ideális pl 18-as állásban?
A fókuszmező állítása befolyásolja az élességet, pl. ha egy fejet spot-ba mérek vagy középre súlyozva?
A neten annyi gyönyörű képet láttam, ami D80-al készült, tökéletes élességgel, színekkel én meg még csak a közelébe sem jutok.. :(
Ha valakinek volna egy kis ideje válaszolni a hülye, kezdő kérdéseimre, megköszönném, sajna nincs fotós a környezetemben, akitől tudnék valamit is tanulni :(