sue19 Creative Commons License 2009.06.01 0 0 416
Visszajöttem, mert eszembe jutott valami, amit szeretnék megosztani Veled.
Sok évvel ezelőtt, de már a rendszerváltás után egy polgármesteri hivatalnál dolgoztam, mint műszaki ellenőr. Úgy kerültem oda, hogy indítottak egy új műszaki csoportot és kerestek szakembereket. Egy ismerősöm kapta a feladatot, hogy szervezze meg a csoportot, s mivel korábban munkakapcsolatban voltunk, ismert, rám gondolt. Megtetszett a dolog és átmentem oda dolgozni. Igen ám, de kellett több ember is, keresgettünk az ismerőseink között. Közben persze elkezdtük a munkát, dolgoztunk, párhuzamosan szerveztük a csoportot, tanítottuk be a munkatársakat. Amikor betanultak, ők is dolgoztak tovább.
Na, és most kapaszkodj meg! A munkatársak betanításáért külön pénzt kaptunk! Mert ugye, az nem könnyű dolog, és a saját munkánkat ezen felül kellett elvégezni! Még csak nem is éreztem úgy, hogy nekem ez a pénz ne járna, most sem gondolom. Nem a forgalmuk után kaptuk a pénzt, mert közalkalmazottak voltunk, nem a termelő szférában dolgoztunk, de külön feladatot láttunk el, ami nem tartozott a munkaköri kötelességeink közé, ezért ezt megfizették.
De hasonló feladatot kaptam egy építőipari cégnél is, ahol profilbővítés miatt létre kellett hozni egy új építésvezetőséget. Mivel jól dolgoztam, én kaptam a lehetőséget egy másik munkatársammal együtt. Keresgettünk ismerősi körben, de adtunk föl hirdetéseket is, interjúztattunk, kiválasztottuk és betanítottuk a kollégákat a saját munkánk mellet, és ezért külön pénzt kaptunk! Itt már azt is elmondhatom, hogy a kollégák által megtermelt pénzből, mert ez egy versenyszférában működő cég volt, nem a költségvetésből tartotta el magát. A vezetők premizálva voltak az eredményesség függvényében.
Az AMC-nél a főnököm a cég alkalmazottja, nem épít semmilyen hálózatot, fix fizetést kap. Az eredményesség neki is prémiumot jelent, mint annál az építőipari cégnél, ahol korábban dolgoztam.
Én ugyan nem vagyok a cég alkalmazottja, csak a megbízottja, de hálózat építési lehetőségem nekem sincs. Megkapom a saját munkám után a jutalékomat és ha jól dolgozom, vállalhatok új munkatárs képzést is. Akkor arra van 6 hónapom, ez alatt az idő alatt be kell tanítanom és ez alatt az idő alatt meg is fizetnek érte. De csak addig! Ugyan utána is együtt dolgozunk, mert a csoportomban marad, és a csoporttal szemben van teljesítmény elvárás is, amitől függ a pénzem, csak éppen 15 fős lehet a csoportom max. Egyszerűen nem is kapok lehetőséget több munkatárs felvételére. Ebben az évben pl. 3 főt hozhattam be. Mivel most 10-en vagyunk, elvileg még behozhatnék 2 főt, de most hat hónapig ennek a 3 főnek a betanítása a feladatom, ezért csak majd 6 hónap múlva lehetséges. Még akkor is, ha közben valaki felmond a csoportból.
De megmondhatom Neked, annyira kemény munka az új munkatárs betanítása, hogy nem is lennék képes többre. Még három ember betanítása is baromi nehéz párhuzamosan.
Persze, 6 hónap múlva megint hozhatok néhány főt, egészen addig, amíg a 15 főt el nem érjük, de utána már ki kell képeznem egy vezetőt közülük és leválnak tőlem. Akkor hozhatok ismét új munkatársat, ha valaki elmegy a csoportból. Mert azért ilyen is van ám!
Nekem még sohasem érte el a csoportom a 15 főt, 13-an voltunk legtöbben velem együtt. De már akkor is nehezen bírtam. El sem tudom képzelni, hogy több száz fős hálózatot tudnék működtetni! Nincs is és nem is volt ilyen az AMC-nél soha! Olyan a feladat, hogy ezt nem is tudná így elvégezni senki.
Elvben persze mindenkinek megvan a lehetősége egy új iroda létrehozására, de olyan teljesítmény elvárások vannak, hogy itt a hálózat építése kizárt. Nem is lenne értelme, mert nem vagyok érdekeltté téve abban, hogy minél több főt szervezgessek be magam alá. 6 hónap múlva már csak a bajom lenne velük.
Arról nem is beszélve, hogy az AMC-nél csak az kap pénzt, aki dolgozik, tehát itt nincs olyan, mint az MLM cégeknél, hogy "nyugdíjba" mehetsz, ha van elég ember alattad! (Mellesleg ezt én nagyon el bírtam volna képzelni magamnak!!! he, he... Gondolj bele, csak szórakozom valahol a tenger parton, a számlámra meg dől a lé!... Óóóó!)
Előzmény: Hepci (414)