Nagyon Várbarát Creative Commons License 2009.05.30 0 0 27760

Kirándulás Murányba. A Vasárnapi Ujság 1855-ös számából:

 

http://epa.oszk.hu/00000/00030/00067/

 

"... mi a sziklába vágott lépcsőkön s a még most is jó karban levő kapun át nagy diadalmasan bevonulánk a várba. Itt minden oldalról megszemlélők a tornyot, mellyből egykor az éber őr hangoztatta harczi sipját. Innen egy kőhalmazon átvergődve az udvarba értünk, melly mindnyájunkat meglepőleg üdvözle. E hely olly tágas, hogy benne nehány ezred kényelmesen felállhat. Itt, a szabad ég alatt, már javában égett a tüz, mellyhez terhelt bográcsok és nyársak illesztettek. – A hölgyek a falakra és ajtókra téglával, szénnel, irónnal firkált neveket és verseket olvasák, mit később magam is legjobbnak láttam tenni, s  ime egyéb boldog és boldogtalan nevek közt Petőfi Sándor és Tompa Mihály hirhedt költőink aláirásait is megpillantám, miket 1846-ban jegyzének ide.

Ezalatt elkészült az ebéd, mellyhez amugy magyarosan, künn a gyepen hozzáláttunk. Lelkem a mult harczias századok véres honában nyargalt pejparipán, mig dobogó szivem az előttem napernyők alatt tanyázó hóditó táborra örömittasan mosolygott. Ebéd végével ősi szokásunk szerint áldomást tartánk; összekoczantók poharainkat, s

 

Éltettük a hazát, az ősi nemzetet…

A jó magyar királyt az Isten áldja meg!

 

Azután mindnyájan in corpore sétálni indultunk, a várat minden zugában megtekintendők. Először is egy sziklába vágott négyszögü kutra bukkantunk, melly egykor, mint mondák, igen mély vala, most azonban majdnem egészen kövekkel megtelt, miket a vendégek szeretnek bele dobálni. Tovább haladva egy beroskadt pinczetorokra akadtunk, melly nem engede menetelt belsejébe. Innét a délkeleti bástyákhoz értünk, mellyek alatt fejszéditő mélység tátong. Monda szerint e volt a tarpeji szikla Murányban, mellyről az árulókat és bünösöket a mint illik, a más világra küldötték. – Itt van azon ablak is, mellyen monda szerint a bátor Veselényi feljárt a várba. Ezzel szemközt áll az ugynevezett sáncz, melly sziklabérczről – honnét a várba is beláthatni – ez erősséget egykor ostromlák. Az udvaron, nem messze a nyugotfelőli kaputól, tágas laktanyák, tárak, templom és hajdan fényes palotáknak 2–3 emeletes puszta falai állnak..."

 

Az ujság másik lapszámából való metszet