marvin00 Creative Commons License 2009.05.29 0 0 87913
"Az ingatlan piac 7 évig olyan erösen ment fel, hogy kibír egy kis lejtmenetet."

Nem bír ki. Alapvetően a 2003 óta vásárolt ingatlanokkal van a probléma és abból rengeteg van, mert az előző recesszióból építési boom-mal jött ki az USA (és a világ). 10 millió ingatlanon több a hitel, mint az ingatlan értéke. De rengeteg ALT-A, ARM, subprime hitel dől be. De a növekvő munkanélküliség miatt most már a sima prime hitelek is nagy számban dőlnek be.

"A munkanélküliség még mindíg alacsonyabb mint az EU-ban"
Ebben nem lennék biztos, mások a mérési módszerek. Az USA-ban nagyjából 20%-nak nincsen munkája, vagy kényszerből részmunkaidőben dolgozik (nem kap egész állást).

"Az USA szisztéma a garancia, hogy a felhök szép lassan elvonulnak."
Az előző 5 recesszió kimeneteléből hibás következtetéseket lehet levonni. Ingatlanpiaci és hitelválságokból soha nincsen gyors kiút, ez a történelmi tapasztalat. És a lassú kiutak is mind az export segítette. Ez most képtelenség, hiszen az egész világ egyszerre szenved, senki sem tudja kiexportálni magát a válságból. Erre mondta Krugman, a friss Nobel-díjas, hogy csak az a megoldás, ha a Marsra exportálunk.

"Hiszen nem lehet letagadni, hogy mint a borsó a dobon ugy rezeg a világgazdaság minden amerikai rezgésre."
Ez így van és így is marad egy jó darabig.

"uj hitelkartyatorveny miatt a jo adosoknak felmegy a kamat, lecsokken a keret"
Az új törvényt nem ismerem, de az biztos, hogy sorban vonják vissza a hitelkártyákat vagy csökkentik a hitelkeretet. Pár hónapja elemzők 1000 mrd dollárra becsülték a 2009, 2010-ben várható hitelkeret csökkentéseket.
Előzmény: denes (87909)