ratio Creative Commons License 2009.05.28 0 0 56
De miért mondta az édesanyám, hogy megyek és megnézem az Államiban (ezt-azt), amikor az a Centrum Áruház volt? Miért hívták a Centrum Áruházat Államinak?


Tatabányán a II. világháború előtt a MÁK Rt. a bányamunkások és tisztviselők közösségi életének városi formába öntése érdekében kórházat, patikát, élelemtárat tartott fenn (és még sok minden mást). (Nem véletlenül, hiszen 1913-ban a MÁK Rt Európa 50 legnagyobb ipari vállalkozásai közé tartozik)

A II. világháború után a bányákat államosították (meg szinte mindent) és etől kezdve nem a bánya vállalat gondoskodik a szolgáltatások és egészségügyi ellátásokról. 1947-től város és a városnak kell egy Áruház, amit meg is építenek és 1950 szeptember 27-én megnyílik az "Állami Áruház",

Állami Áruház 1952 körül

de még nem újvárosban (sokan nem is tudták, hogy a későbbi újvárosi Centrum Áruházat miért is hívták köznyelven Államinak). Mivel ez volt a neve, így szokták meg az emberek. Így az Újvárosban 1966-ban átadják a Vértes Áruházat, ami később (na ezt nem tudom mikor - de 72-ben már az volt) az országos Centrum Áruház rendszer tagja lett.