trilla414 Creative Commons License 2009.05.26 0 0 24627
"Akkor először elindítunk a generátorról egy kis váltó feszültséget, amit egyenirányítva beküldünk a kondiba, majd megkérjük, ugyan alakuljon már vissza váltakozó feszültséggé???"

Nnnnnna. A generátorról váltóáram jön. Egyszer A-ból B-be (tekercs két oldala), aztán B-ből A-ba megy az áram. Ezt egyenirányítjuk diódával. Ekkor már egyenáram lesz, de még mindig *váltakozó*. Váltakozó egyenáram. Váltakozik 0 és a max fesz között, de mindig A-ból megy B-be. Ezt végülis be lehet tölteni kondiba. (A kondi pedig ki fogja simítani a váltakozást.) A kapcsolás időpontjában a kondiban lévő feszkót rákapcsoljuk (vagy akár lekapcsoljuk) a trafóra (trafóról, ugye), ami egy hirtelen nagy feszváltozás lesz. Ezt lehet transzformálni nagyfesszé.

Konkrét kapcsrajz alapján nem tudom konkrétabban, azért kértelek, hogy fotózz, ha tudsz. Meg ha akarsz. De ha bárminek a tagadásán akarsz kapni, vagy nincs miről beszélnünk, akkor úgy is jó. Csak gondoltam megpróbálok eloszlatni pár kételyt, vagy segíteni megérteni egy kapcsolást. Én kérek elnézést.

De minden dióda egyenirányít. ;)


"Mennyivel jobb, ha a hátsó lámpa testelése az első égőn, mint ellenálláson keresztül van testelve? Így jobban világít?" Hát ezt kérdezem én is!
Előzmény: Tóni bácsi (24624)