Bucser Creative Commons License 2009.05.23 0 0 584
"Ez világos, de egyrészt jut belőle pár milliárd a bankoknak is"

A bankok erre a forrásra magasabb kamatot fizetnek mint amit mi fizetünk az IMF-re mégis olcsóbb mint a piaci forrás. (ergo mindenki jól jár)

"is, gondolom az MNB is eltapsolt egy keveset a forint védelmére, másrészt ugyanazt csináljuk most országos szinten, mint korábban a bankjaink csináltak"

Az sem eltapsolás csak devizakonverzió. Azaz átváltják a szabadpiacon forintra az IMF hitelből kapott Euro-kat (és nem pedig az MNB váltja át és teszi el devizatartaléknak az átváltáskor befolyt euro-t). Ezzel szabályozva a forint árfolyamot. Ezen sem keletkezik csak minimális árfolyamveszteség (ezért kellett többet lehívni mint amit a célokra felhasználtak hisz ez növelte a valutatartalékokat)

"Persze, adósság átcsoportosítás ez, de ha nem lépünk be az eurózónába nagyon gyorsan, akkor visszafordíthatatlan következményei lesznek pár éven belül. Vagy örökké deviza adósságcsapdában vergődünk vagy valutaválság."

Szerintem a lakossági eladósodás CHF-ben nagyobb problémát jelent mint az Euróban eladósodott állam. hisz Euro-t előbb utóbb MUSZÁJ bevezetnünk (kötelez rá az EU tagság)

Viszont soha nem leszünk únióban svájcal így a chf nem válik fizetőeszközzé -> az euróval szembeni ingatagsága az adósságnak ugyanolyan lesz mint a forintal szembeni (persze az euro stabilabb deviza)
Előzmény: marvin00 (581)