Gergo73 Creative Commons License 2009.05.15 0 0 350

Röhögnöm kell Gergő, ez kőkemény képzelődés. Hol van ez a kisérlet?

 

Nem próbállak meggyőzni, rövid az életem. Felőlem a Föld lapos voltát is hiheti bárki, az ő baja.

 

Elképzelni el tudom, csak nem hiszem el.

 

Én meg azt nem hiszem el - a hozzászólásaid alapján - hogy el tudnád képzelni. Nem tudod elképzelni, hogy ha A és B óra mozognak egymáshoz képest, akkor az A-val együtt mozgó megfigyelő számára a B lassabban jár az A-nál (nem látszólag, hanem tényleg), a B-vel együtt mozgó megfigyelő számára pedig az A lassabban jár a B-nél (ismét nem látszólag, hanem tényleg). Ezt a kölcsönös és valóságos idődilatációt nem tudod elképzelni, mert nem értetted meg rendesen azt a modellt, amiben ez tényleg így van (mindenféle ellentmondás nélkül). Görcsösen ragaszkodsz ahhoz az elképzeléshez, hogy egy óra járása csak az órának a tulajdondága (vö. lejjebb) éspedig azért, mert nem tudod elképzelni, hogy ne így legyen. Pontosan olyan vagy, mint az ember, aki életében nem látott gömböt és ezért ragaszkodik a Föld lapos voltához.

 

A "nem járna másként" annyit tesz, hogy az óra mindig egyformán jár, a valóságban semmi sem történik az órával hiába viszed fel a Holdra vagy egy dombra.

 

Itt logikai hibát követsz el. Úgy gondolod, egy óra járása csak az órától függ, az csakis az órának a tulajdonsága, ebből kiindulva érvelsz. A kísérletek azonban pont arra mutatnak rá, hogy ellentmondáshoz vezet ez a feltevés. Ezt a fizikusok legalább 100 éve tudják, te leragadtál valahol korábban.

 

Gergő a 39 nanosec-es, transzatlanti járattal reptetett egyetlenegy atomóra egyetlenegy mérési eredményét tekinti sokszorosan bizonyított ténynek.

 

Most szándékosan hazudsz. Többször belinkeltem neked kb. 100 kísérleti eredményt, amik így vagy úgy bizonyítják az idődilatációt, mégpedig nagy pontossággal számszerűen. Persze nem úgy, ahogy te szeretnéd, sajnálom.

 

Előzmény: Astrojan (349)