gazo2 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 161
Kedves Levelezőtársaim!

A város közlekedéséről előbb kifejtett néhány gondolatomnak utolsó pontja meglehetősen szerénytelennek tűnik. Nem kérkedni akartam több mint fél évszázados balesetmentes közlekedésemmel, hanem a járműközlekedésben részt vevő embertársaimat a védekező típusú járművezetésre kérni. Magamat egyébként nem tartom ún. "jó" vezetőnek, tulajdonképpen soha nem is szerettem vezetni, talán azért, mert annak idején nagyon sokat kellett autóznom. Az kétségtelen, hogy mindig csak a vezetésre figyelek. Közben nem mobiltelefonálok, nem beszélgetek, magam részéről még rádiót sem hallgatok. Kétséges helyzetekben nem előzök, mellékutca betorkollásánál figyelek, hogy megkapom-e az elsőbbséget. Ha látom az előttem haladó jármű vezetőjét, magatartásából megpróbálok következtetni, hogy nem akar-e balra kanyarodni, miközben elfeledkezett az irányjelzésről. Vadveszély, útszűkület, munkálatok jelzésekor lassítok.
Valamikor azt olvastam, hogy átlag 100 kilométerenként legalább egy alkalommal kerülünk kétséges helyzetbe. (A kisebb veszélyhelyzeteket is beszámítva.)

Azért a városvédő témában említem, mert előttem a kiírás, hogy témát (magyarul topicot) nem nyithatok.
Szép kezdeményezésnek tartom, de úgy érzem, nem vagyok méltó a "fair" vezető matrica kitételére. A "fair" kitételnek egyébként sem mindenben felelek meg, jóllehet Aronson szerint az emberi személyiség önmagáról alkotott képe szinte mindig pozitív. Így nyilván senkinek sem lehet kifogása a "fair" angol szó következő jelentéseit önmagára vonatkoztatni: becsületes, jó, korrekt, szép, szépséges, tetszetős, tisztességes, pártatlan.
Ami engem illet, a "szép", "szépséges", talán még a "tetszetős" jelentéssel is vannak kétségeim. (Édesanyám ugyan úgy vélte, hogy én vagyok a legszebb kisgyermek a világon, de ez bizony nagyon régen volt Egyébként bátyámra és öcsémre is ugyanezt mondta.) De a "szépséges" jelentéssel még csak kiegyeznék, a "szőke" (a "fair" ezt is jelenti) viszont semmiképpen nem helytálló reám nézve, még a múltban sem. (Valamikor barna volt a hajam, de már régóta fehérnek mondható.)

A védekező típusú járművezetés mellé szép magyar anyanyelvünk használatát javasolom Kedves Olvasótársaimnak.

Tisztelettel:
Gál Zoltán