vrobee Creative Commons License 2009.05.13 0 0 207
bocs, az előbb a kapcsokat BBtag-nek nézte, küldöm újra.

Olyan dolgokat implikálsz, amikről szó nem volt. Egy meglehetősen sarkos állításra mondtam, hogy szerintem nem igaz. Nem adtam senkinek nyelvtanulási tanácsot. Nem foglaltam állást abban, hogy az ejtési szabályok megtanulása mennyire könnyű vagy nehéz. Azt sem írtam, hogy betűszinten van a beszélt és az írott angol közti megfeleltetés.

Az teljesen világos, hogy rossz út az angolt más nyelv írásos alapjaihoz _képest_ tanulni. Épp ezért teljesen irreleváns a GVS és más nyelvi változások hatása. Az sokmindent megmagyaráz a mai írás-ejtés viszonyból, de ez nem szükséges a megtanulásukhoz.
Ha a szavakat az írásképükkel együtt tanulod meg, akkor szerintem nagyon hamar lejön a rendszer pusztán az angolból. (Egyébként szerintem minden nyelvnél érdemes a saját kereteken belül maradni, talán a legelső időszakot leszámítva.)

Hogy az angol oo többnyire u, meg egyéb szabályosságok léteznek, azt meg nem csak én gondolom, hanem mindenki, aki ezen a folyamaton, vagy akár a természetes anyanyelv-tanuláson és utána az írás megtanulásán végigment. Ha felcsapsz egy angol nyelvű Magyarország utikönyvet, annak a végében ott lesz, hogy "buszmegálló (boos-meh-gah-low) bus stop" , vagy valami hasonló.

---

scasc állítását, miszerint nem szimmetrikus a probléma, elfogadom.
Előzmény: Tecs (205)