gazo2 Creative Commons License 2009.05.11 0 0 159
Kedves Levelezőtársaim!

Rendkívül örvendetes tényként tapasztalom, hogy Katonaváros északi része, - jórészt a hajdani ONCSA-telep -, egy kis ideje "lakó-pihenő övezet" besorolást kapott. Úgy tűnik, hogy jelenleg már a gépjárművezetők túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy mit is jelent az utcák elején levő tábla. Legfeljebb azzal még nincsenek egyesek tisztában, hogy nem 30 km/óra, hanem 20 km/óra maximális sebesség korlátozást jelent. (Lévén ez meglehetősen közkeletű tévedés.)

Nem állítom, hogy általános jelenség, de ma reggel - minden nap előfordul egy-két száguldozó - éppen elporzott egy személygépkocsi a Zengő utcában, egyébként átmenőben. Keskeny út lévén a 60-70 km/órás sebesség meglehetősen félelmetesnek tűnt.

Javaslatom, és kérésem az illetékes hatősághoz: a lakó-pihenő övezet besorolást terjesszék ki a Zengő és az Illyés Gyula utcára is. Esetleg további néhány déli irányban fekvő kis, egynyomú utcára is, a speciális iskola felé.

Más téma, de egy szerencsétlen közlekedési helyzetről is szeretnék itt említést tenni. Amennyiben a Jelky András egyirányú utcában, tehát a kiscsávolyi templomtól a Szegedi útra igyekezünk, akkor a baloldali sávba kell besorolnunk. Itt lényegében azonos sávban találkozunk a Szegedi útról szembejövővel. Akinek van egy "Elsőbbségadás kötelező" táblája, (vagy észreveszi vagy nem), de a szép sövénytől nem is látja a Jelky András útról érkezőt. A napokban többször tapasztaltam, hogy az elsőbbséget nem adták meg. De ami érdekesebb, szemmel láthatólag nem is vették észre a szabálytalanságot, haladtak nyugodtan tovább a Rudnay utcába. A legegyszerűbbnek a Szegedi útról bekanyaradók számára az "elsőbbség" helyett egy Stop-tábla kihelyezését tartanám viszonylag jobb megoldásnak.

Tisztelettel:
Gál Zoltán