Bakancs4 Creative Commons License 2009.05.10 0 0 20752

Amikor 2006-ban egy hetet töltöttünk a Bihari hegységségben akkor égre-földre sehol nem tudtunk útmatricát venni . A határon (Méhkerék) azt mondták , hogy majd Szalontán a kútnál , de ott nem volt , útközben se sehol . Másnap -- hétfőn -- a programunkat kissé felborítva lejöttünk Bogatelepről Belényesre , de a postán csak éves jegy lett volna . Mivel az egész hetet fenn töltöttük a hegyen ezért a hiánya ott nem izgatott volna , de amikor jöttünk haza akkor eléggé melegünk volt , mert Romániában bőven látni rendőrt az út mellett . Olyan rémtörténettel is traktáltak bennünket : a határon nem akarták hazaengedni a szerencsétlen matrica nélküli magyart , meg kellett várni a váltást . Az útdíj akkor valami 3 Euró lett volna egy hétre , szó nélkül kifizettem volna , mert ez egy méltányos összeg egy autóért egy hétre , 3-4 ültünk benne , a hetes túra összköltségéhez elhanyagolható ,  valóban használom az útjaikat ( olyanok amilyenek ) és egyébként nem oda adózik a kocsim  .

A magyar pályadíjakat méltánytalanul magasnak tartom . A 4 naposnak nevezett matrica ha késő este veszed akkor csak 3 napos (mert naptári napra szól ) ,  ha egyhuzambam autópályázol akkor talán megéri , de nekem aligha . Nincs is igazán olyan járgányom , amelyikkel ki tudnám használni . Az öreg  dízel Volvomat nemigen hajkurászom a 100-as tempó fölé , és amúgy se járok amerre a pályák vannak , Bpestre elvétve (értsd: szinte soha) megyek kocsival . Itt Szekszárd térségében az M9-es a személyautónak ingyenes (azon járok is ) ; egy hónapja mentünk Keszthelyre egy barátommal , és hazahúztunk egy Samara-t , ő vette alkatrésznek . Odafele ha megvetem volna másfélezer forintért a 4 (3?) napos matricát , akkor Siófoktól Balatonszentgyörgyig mehettem volna sztrádán , vagyis kb. 60 km-t . Ezerötszázakárhány forintért nyertem volna 20 percet és  talán megtakarítok 4-5 deci gázolajat ; és ehhez persze Siófok fele kellett volna mennem . Maradt a Szekszárd - Hőgyész - Dombóvár - Böhönye - Keszthely - Gyenesdiás útvonal . Hazafelé semmiképp nem használhattam volna az utat mert vontattam a papírtalan Samara-t . Örülök , hogy épülgetnek az autópályák , de  a fizetős szakaszait nem nekem építik . Ha a használattal arányos lenne a díj akkor talán néha rámennék , de így ....

Előzmény: gyulai_james (20749)