mociga Creative Commons License 2009.05.10 0 0 34244

A helyzet az, hogy a versben nem csak a ritmusos rímek a hangzás és ütem számít elsősorban, hanem maga a mondanivaló. (Voltak korok, mikor ezeket komoly szabályok rögzítették... és csak úgy volt szablyával szabottan szabad) Na persze, ha ezek úgy amolyan velétlenből összetanálkoznak, az maga a katarzisos csoda. Talán ez különbözteti meg a jó avagy rosszab (inkább mondanék kévésbé jót) költőt. A nyelv különben annyira fontos identitásjelölője az embernek, hogy ez egyelőre annyira tabutéma, hogy ezek közt semmilyen különbség nem tehető. (Csak hogy bizonyítsam Edice előtt is, hogy én, igaz a magam sajátos módján, de valahogy értem Őt)

De József Attila ezzel még viccelődött is a maga sajátos depressziós módján, miközben igazságot közzé téve közölt, közölt, közzöl ezzel eszközölt.

Ím a költészet. (Ez máma már mániám.... Jézus Máriám!!)

KÉT HEXAMETER

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

1936. november-december

De itt egy nem deprinyás is tőle.

József Attila: Hexameterek

Roskad a  kásás  hó, cseperészget a bádogeresz már,
Elfeketült kupacokban a jég elalél, tovatűnik,
Buggyan a lé, a csatorna felé fodorul, csereg, árad.
Illan a  könnyü derű, belereszket az  égi magasság
S boldog vágy veti ingét pírral a reggeli tájra.

Látod,  mennyire  féve-ocsúdva  szeretlek,  Flóra!
E  csepegô  szép  olvadozásban  a  gyászt  a  szivemrôl
Mint  sebrôl  a  kötést,  te  leoldtad-  újra  bizsergek.
Szól  örökös  neved  árja, törékeny  báju  verôfény,
És  beleborzongok,  látván,  hogy  nélküled  éltem.

Na de a lényeg a lényeg, s kik ezzel a dologgal tudomámos alapon akarnak foglalkozni ne is figyeljenek mert böse (német) bőszen mérgesek lesznek. (Ezt különben baromira nem értem. Gyermeki kérdés: Mert miért is!?)

Kosztolányit egyszer azt mondta mit tart az életében a legjobb dolognak, ami vele tötént. Ő azt válaszolta, kb. hogy "magyarul beszélhettem, gondolkodhattam írhattam, verselhettem"

Lehet keresgélni máshol hasonló anyanyelvi megnyilvánulásokat! (Sajnos pont ellenkezőjét tanáljátok)

De miért? S ki ért ti ezeket? Jaj magyar nyalvász nyelvtudomám!!!

Előzmény: zolana (34236)