gazo2 Creative Commons License 2009.05.08 0 0 158
Kedves Levelezőtársaim!

A tényt, hogy városunk érdemes néhai polgármesteréről, Borbíró (Vojnics) Ferencről sétányt neveznek el, tiszteletreméltó cselekedetnek tartom. Becsüljük meg múltunk emlékeit, jeles személyiségeit!
Emlékezetem szerint Vojnics Ferenc 1931-ben magyarosította a nevét Borbíróra, amikor egy nagy névmagyarosítási kezdeményezés alkalmával. (Most nem keresgélem az erre vonatkozó irodalmat.) Általában úgy tapasztalom, hogy a névmagyarosítás után csak a magyarosított nevet használják. Körülményes is, hosszú is mindkét név használata. Tehát azt javasolom, hogy a sétány neve legyen csak Borbíró Ferenc sétány. (Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy polgármesterségének nagyobb részében a Vojnics nevet viselte.)

Komoly vita folyik a főtéri kerékpárút kérdésében. Mindkét dolgot fontosnak tartom. Tehát legyenek kitelepült vendéglátóhelyek a főtéren, de legyen kerékpárút is. Immár két esztendeje, hogy helyismerettel rendelkezvén, autóval elkerülöm a főteret. Többi bajai autóstársamat is erre buzdítottam. (Hogy volt-e valami sikere a kezdeményezésemnek, nem tudhatom.) Most hasonló fogadalmat teszek.

Megrögzött kerékpáros vagyok, de az ügy érdekében vállalom, hogy valahányszor a kitelepült kávézók miatt elfogy a kerékpárút, leszállok a kerékpáromról, és gyalogosan tolom át a biciklimet. Lelkemben nem lesz sem harag, sem gyűlölködés. Annyira nem, hogy ha a kávéző teraszán ismerőst látok, szépen köszönök is neki. Ezzel is jelezni szeretném, hogy továbbra sem tekintem őt ellenségemnek.

Tisztelettel:
Gál Zoltán