Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.05.03 0 0 1838
Is.

Többek között a háború kitörését követően s jött egy rendelkezés, hogy evakuálják a gyűjtőfogdákat és börtönöket, ahol ez nem volt megvalósítható, ott kivégezték a fogylokat (SAJNOS (tudom, hogy most átharapjátok a torkomat:/) nem sok helyen tudták ezt végrehajtani. Így ezrével özönlöttek a köztörvényesek a németekhez.
Már nem emlékszem hol, pontosan, de van statisztikám és német jelentések a gomeli, cserkasszki, pripjatyi és varsói Abwehr diverzáns táborokról. Ott (most durván) 1-2%-ban van megadva az elkötelezett antikommunisták száma, és k.b. 70-80% a volt köztörvényesek aránya! P.l. arra emlékszem, hogy Gehlennek panaszkodott a varsói központi tábor parancsnoka, hogy ez a kontingens majdnem használhatatlan.
A válasz igen érdekes (szakmailag), és k.b. úgy hangzott, hogy nem érdekes, ez a többség kövezi ki a biztos utat a kissebbségnek (azaz elkötelezetteknek), mivel a többséget fogják összefogdosni, és minden egyes perc, óra, nap, amit az ex köztörvényesekkel foglalkoznak - az hatalmas előny egy diverzáns csoport számára.
Azért az sem a kommunista propaganda része, hogy ezrével fogdosták össze a német diverzánsokat. Az Abwehr és a többi szakszolgálat valóban tömegesen alkalmazta a katonaszükevényeket, köztörényeseket és átállókat. A táborokbóljelentkező ,,önkéntesekről" már nem is beszélve.

Valamikor tettem be részleteket az úgynevezett N"157 listáról, amit a kémelhárítás adott ki, dekádonként. Szinte alig lehet találni olyan körözött német ügynököt, akinek ne lenne legaláb egy.két BTK paragrafus a háta mögött.
Előzmény: showtimes (1837)