Kösz, hogy ilyen gyorsan reagáltál.
Tulajdonképpen a tanulmány elején írtam, hogy a szoftverfejlesztők és a tüzér "szakemberek" folyamatosan elbeszéltek egymás mellett.Volt egy munkám az Artifex-szel a Baglyas szimulátor fejlesztésének elején. Egy hónap alatt megírtam a követelményeket és magát a matemetikai apparátust. A kolléga a cégtől egy hónap alatt ezt az adott - akkor világszinvonalú - hardverbe beleszoftverelte, két hónap alatt kész volt a fejlesztés azon része amelyért én voltam a felelős, vagyis D20-ra síkvidéken, hegyen lőelemeket számolt, a digitális terepmodellen megjelenítette a hallgatói vezényszó eredményét robbanóponttal, értékelte a hallgatói tevékenységet a gép által számított eredménnyel történő összehasonlítással, archíválta a teljes folyamatot. Így jogosan kérdezem, hogy mit lehet tökölni az ÁRPÁD-on 1982-től napjainkig.
A RÁBA ügy engem is érintett, a H-18 D-20 lövegvontatóként történő alkalmazásának csapatpróbáját mi hajtottuk végre. A csapatpróba végén leírtam, hogy nagyon jó a jármű, de 9 személyes fülke kell, a fülkén nem ártana némi páncélozás, a platóra görgők kellenének a lőszeres ládák könnyebb mozgatásához, heveder rendszer kellene a változó lőszermennyiség rögzítéséhez, stb.A legközelebbi C+D-n kérdeztem a RÁBA fejlesztőit, mit szólnak az általam leírtakhoz? Nem értették miről beszélek, ők annyit kaptak Pécsről, hogy a H18 így ahogy van, jobb mint az URAL. Kiderűlt, hogy a technikai főnök, meg a logisztikai főnök rábeszélték a parancsnokot, hogy amit a Gyula itt összekapirgált, azt hagyjuk figyelmen kívűl, mert a Rába úgysem hajtaná végre a kért módosításokat. Elégtételt jelentett számomra, hogy néhány év múlva az olaszokkal lőttünk közösen, és a parancsnokomnak megmutathattam az FH70-es vontatott löveg IVECO vontatóit 9 személyes fülkével, páncélozással. A lőszert nem is ládában szállították, hanem a plató helyén lévő columbáriumokban darabonként, és ugyanigy a tölteteket is. Ma azt mondanánk: erről beszéltem nyuszó muszó.
Láttam a jubileumi kiadványt, kackiás bajuszú főnökötöknek is elmondtam a véleményemet ennek apropóján, ráadásul Janza jelenlétében. Nem örült neki.
gyula