Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.22 0 0 126
kilenctizenegy válasz | megnéz 2009.04.03 07:36:19 © (1721)

"éppen azon töprengtem, hogy ki még manapsàg "szemita"? Mert a zsidòk nem nagyon, talàn inkàbb az arabok öriztek még meg valamit a szemita vonàsokbol. (s hol van itt szò arabokrol?).
Lehetséges, hogy nem is fajtabeli jellegzetességek miatt nevezik még mindig a zsidòkat szemitànak, hanem csak a bibliai Noé-fia Szem miatt?"

 

A zsidókat ma ma elsősorban az Izraelben államnyelvként, máshol rituális nyelvként használt (ó- és új)héber nyelv miatt hívják szemitának, ami az arabhoz és az arámihoz hasonlóan szemita nyelv.

 

Ettől mára teljesen független az "antiszemita" elnevezés, ami egyértelműen a zsidókat (és nem az arabokat) faji alapon elutasítók gyűjtőneve, függetlenül attól, hogy az elutasított zsidók mekkora része bír az ókori zsidóságból való ősökkel vagy mekkora része beszél ma bármilyen szemita eredetű nyelvet.

 

Az "antiszemita" kifejezés az "anitjudaistával" szemben jelent meg, azt kifejezve, hogy a zsidóság elutasításának alapja többé nem a judaista vallás, hanem a "szemita" fajhoz tartozás, hiszen az antijudaistákkal szemben az antiszemiták nem akarják kihagyni gyűlöletük célkeresztjéből a nagy számú kikeresztelkedett vagy vallástalan zsidót.

Előzmény: Rufella (1717)
Előzmény: takacsi (98)