Tamás Creative Commons License 2009.04.21 0 0 95

Először is: nem egy tagállamról tudok, aki egy másik tagállamot legszívesebben letörölne a föld színéről.

 

Az, hogy te mit tudsz, vagy vélsz tudni, az lehet vita tárgya, de tény, hogy egyetlenegy olyan állam van, amelyiknek a vezetője gond nélkül feláll, és nyíltan kimondja, hogy márpedig Izrael államot el kell törölni a Föld színéről, és ez Irán. Senki más nem mer ilyen kijelentéseket tenni, nem csak Izrael, de más államok irányában sem. Ez egészen egyszerűen tűrhetetlen, az ENSZ szégyene, hogy tűri.

 

Régebben volt ilyen állam több is, de azóta leszoktak róla - szeretném hinni, hogy azért, mert rájöttek, hogy ilyet nem illik csinálni, de nyilván ebben a felismerésben az is benne volt, hogy amikor megpróbálták, pórul jártak.

 

Megjegyzem továbbá, Irán nem csak Izraelnek tesz keresztbe, hanem ami még nagyobb bűne, hogy a Hamasz és hasonló csoportok támogatásával lényegében lehetetlenné teszi a palesztin állam létrehozását is - ami megint nem csoda, hiszen ha valami nem szolgálja az érdekeit, az a palesztin-izraeli helyzet rendezésre lenne. Miről menne utána a duma? Úgy hiányzik neki, és még néhány államnak a palesztin-izraeli béke, mint üveges tótnak a hanyattesés...

 

Másodszor: Milyen egyenlő esélyeket biztosító nemzetközi szervezet az, ahol egy teljesen igazságtalan vétó jog intézménye létezik? (ebben igazat kell adnom az iráni elnöknek)

 

Én aztán nem fogom védeni az ENSZ-t, tehát ezt nekem ne mondd, ha nem tűnt volna fel, nem támogatólag beszélek róla. Csupán jelzem, hogy az ENSZ-tagság alapvető feltétele, hogy a tagállamok fogadják el egymás létét, Iránnak jelenleg ez sem megy. Akkor viszont ki kéne vágni onnan a francba, már csak a pofa kedvéért is.

 

Harmadszor: cinikus és nagyon elszomorító az, amit az USA választásról, de pláne Obama-ról írsz. "esélytelen, tönkrevert és kiszolgáltatott, de alapvetően tisztán játszó "..

Obama is "tisztán" játszott, nem? Vagy a kampány során nem tűnt elég megbízhatónak a "mindenkivel tárgyalni kell" kommunikációjával?

 

Egy amerikai elnökválasztási kampány sétagalopp a nemzetközi politikához képest. Persze "mindenkivel tárgyalni kell", ez kb. olyan, mint a "jóléti rendszerváltás", azaz mint a "jár, jár, csak nem jut"... Megjegyezném, hogy előzetesen nem volt szó arról, hogy az ürge megint lemegy majd hülyébe, tehát valamiféle előzetes tárgyalások voltak, és most Irán megint azt bizonyította, hogy semmi értelme nem volt. Csak akkor utána nem kell panaszkodni, hogy nem veszik komolyan...

 

Végül is mit szeretnél? Hogy bizonyos népeket kollektiven bűnösnek kiáltson ki a világ?

 

Ki beszélt népekről? Én egy állam egy darab konkrét idióta politikai vezetéséről beszélek, nem népekről.

 

Mert amúgy nincs más alternativa: vagy meghallgatjuk egymást, és megpróbáljuk megérteni azt, amit a másik mond, vagy kinyírjuk egymást. Ez ilyen egyszerű.

 

Ja. Meg lettek hallgatva a baromságai - az elmúlt években vagy százszor. Most már unalmasak, nem kell meghallgatni százegyedszer is. Ez ilyen egyszerű.

 

Senki nem nyírt ki senkit, viszont pont csak Irán mondogatja, hogy valakit ki kéne nyírni... Ez még egyszerűbb.

Előzmény: Törölt nick (94)