Aurora11 Creative Commons License 2009.04.19 0 0 296

Szia Astrojan!

"De ha nem lökdösöd (= nem figyeled meg), akkor a részecskének semmiféle határozatlansága nincs. Az impulzusnak van eloszlása és ennek megfelelően létezhetnek olyan nagyenergiájú elektronok amik akár kiszabadulhatnak az egyébiránt stabil magból, de ennek az extrém kis valószínűségű folyamatnak semmi köze a határozatlansághoz."

Én a határozatlansági reláció alatt nem azt értem,hogy a részecskének a fotonokkal való ütközése miatt nem lehet pontosan mérni az impulzusát,vagy a helyét egyidőben.Ismerem ezt a verziót,de én szerintem a határozatlansági reláció ezt jelenti:

Ha egy részecskét lokalizálni szeretnénk egy tartományba,akkor sok időfüggetlen sajátállapotból szuperpozicíójából kell kikeverni egy lokalizált kiterjedésű hullámcsomagot.A hullámcsomagot annál jobban kell lokalizálni,minél eltérőbb impulzusállapotot képviselő síkhullámokat szuperponálunk.Vagyis minél inkább lokalizálni akarjuk a részecskét,annál eltérőbb nagyságú impulzusállapot tartozik hozzá.A hullámcsomagnak az impulzuselsozlásának a félértékszélessége a dp,impulzushatározatlanság.Ha pontosan mérjük a részecske helyét,akkor egyre nagyobb nagyságú impulzusállapotokból kell szuperponálni,vagyis dp-vel végtelenhez kell tartani. 

Ha viszont a részecske impulzusát akarjuk lokalizálni(impulzustérben) akkor viszont arra kell törekedni,hogy a hullámcsomag minél kevesebb síkhullámból álljon,vagyis a hullámcsomag térbeli kiterjedése minél nagyobb legyen.Vagyis a hullámcsomagnak a koordinátatérbeli kiterjedésének a félértékszélessége a dx koordinátahatározatlanság.Ha pontosan mérjük a részecske impulzusát,akkor síkhullámot mérünk,aminek a térbeli kiterjedése végtelen.

Előzmény: Astrojan (292)