s_titánia Creative Commons License 2009.04.18 0 0 8296

Szió!

 

Szó szerint ez a véleményem nekem is a dologról.

Nekem egyébként is sokkal jobban tetszik egy szép arcú nőn egy nem kicsi, nem fitos, hanem határozott és egyenes vonalú orr. Hát még ha Sisiről van szó. Ha végiggondolom azokat a színésznőket, énekesnőket, akiket én szépnek találok, egyiknek sincs fitos orra, sőt, az elsőszámú kedvenceimnek inkább nagynak mondható az orruk. És akkor még nem is beszéltünk a Nefertiti szoborról, amiről szintén nem mondható, hogy kicsi orra lenne. Mégis számomra a legszebb szobor. Kicsi fitos orral el sem tudnám képzelni, úgy inkább nevetséges lenne.

 

Az orr mellett egyébként a száj is ilyen, nagyon meghatározza az arcvonásokat. Sisinek egész keskeny ajkai voltak, mégis mindenáron vastag szájú nőkkel akarják eljátszatni. Zeta Jones-sal is ez a bajom.

 

Azt hiszem a filmkészítők nem vesznek figyelembe ilyen apróságokat. Pedig azokon múlik minden. Tudom ezt abból, hogy rajzolok, és tudom, hogy elég egy egész kicsi vonalat vagy árnyékot rossz helyre tenni, és máris egész máshogy néz ki az arc, mint a valóságban. Az orrnál és a szemnél pedig különösen igaz ez.

 

Egyszer a Sisi dokumentumfilm kapcsán (amiben Pál Zsófi és C.Móni is szerepelt), már leírtam, hogy szerintem ott buknak el a készítők, hogy a mai szépségideálnak megfelelő színésznőt tudnak csak elképzelni. Sisi valóban szépségideál volt, de a saját koráé, nem a mostanié. Nem lenne szabad egy 100valahány évvel későbbi kor szépségideáljával megjeleníteni Őt.

 

Jó példa erre a francia film is. A Marie-t játszó színésznőt én ezerszer jobban el tudtam volna képzelni Sisinek, mint azt a felfújt szájú, agyonplasztikázott arcú nőt. Csak bele kell nézni az elejébe, amikor a két nő megérkezik a szállodába, és ott állnak egymás mellett. Akkor látszik a különbség. Arielle Dombasle végig valami ridegséget áraszt, a Marie-t alakító viszont melegséget, természetességet, kedvességet. Az pedig, hogy Arielle szebb, és ezért őt választották, erősen szubjektív, mert szerintem nem szép az a nő. Remek alakja van, de az arca szörnyű.

 

A Marie-t játszó nőt egyébként Kseniya (vagy Xenia) Rappoport-nak hívják, ha rágoogliztok a nevére, van elég sok kép róla. Szerintem nagyon szép nő, és kár, hogy Arielle mellett ennyire el lett felejtve ebben a filmben.

 

http://images.google.hu/images?hl=hu&q=Kseniya%20Rappoport&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

 

http://images.google.hu/images?hl=hu&um=1&q=xenia%20Rappoport&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

 

 

 

Előzmény: Hofburg (8291)