Hiver Creative Commons License 2009.04.17 0 0 1216
Attol fugg, hogy milyen szerzodest kotott a tulaj az ingatlanossal. Az elado gyakran tobb ingatlanossal is hirdet, es aki hozza a vevot, annak kifizeti a vele megallapodott jutalekot. Ha "kivulrol" jon a vevo, nincs jutalek. Ergo ha hirdetes alapjan be tudod loni, hogy melyik hazrol/lakasrol van szo, egy becsongetes ("Hazat keresunk a kornyeken, nem tud veletlenul egy eladot itt az utcaban? ;o)"), vagy egy szorolap / bedobott cetli alapjan konnyen az elado talalhat rad... (Akkor van buko, ha a tulaj nem ott lakik, teljesen az ingatlanosra bizta az eladast, es meg a postaladat is o uriti, lattam ilyet.)
De van olyan sterzodes is, hogy kizarolag az ingatlanoson keresztul ertekesithet, ilyenkor ha az utcan szembejon a vevo, az ingatlanos akkor is megkapja a penzet.

Mi konkret lakastipust kerestunk (panel), alaprajzos szorolapot csinaltunk (nem akartunk egy jtalekkal megtoldott arat fizetni), es sikerult is rengeteg (kb. 10-12) eladot talalni, es vegul meglett almaink lakasa. De volt egy periodus, amikor mar kb. 10-et megneztunk, es amelyik tetszett volna, azokkal nem sikerult megegyeznunk (most onnan irok :o), a vege happy end), ekkor elkeseredesunkben megneztunk olyan lakasokat is, amit ingatlanosok hirdettek. Es kiderult, hogy nem biztos, hogy a vevo jar rosszul veluk!!! Olyan pofatlanul alkudtak az elado karara es a mi javunkra az elado hata mogott, meg mielott komoly erdeklodest tanusithattunk volna egyaltalan (eleve bazi alacsony aron - 9,9 m - kinalt lakas, amint kijottunk, kozolte, hogy ezt mar majdnem odaadtak 9,2-ert, es hasonlok, ennyire mi nem mertunk volna alkudni), hogy a bicska kinyilt a zsebunkben. Tanulsag: aki egy kicsit is raer az eladassal foglalkozni, az messzirol kerulje el az ingatlanosokat!!! A kovetkezo adas-vetelnel eladokent szigoruan magam hirdetnek, de vevokent nyugodt szivvel felhivnek ingatlanost...
Előzmény: bestandrew (1215)