damm Creative Commons License 2009.04.16 0 0 2761

Néhány részlet Bauer Tamás 2001 október 15-i parlamenti felszólalásából:


"Az országgyűlési képviselők egyetlenegy alapon döntenek: elhiszik a kormánynak, hogy ez a legjobb megoldás. Hozzáteszem, néhány nappal a döntés előtt még egy sorozat nyilatkozatot kaptunk, amely azt magyarázta, hogy miért nem jó a Gripen, miért csak az F-16-os a jó. Ez televízióban, újságokban, mindenütt szerepelt; aki nézi a televíziót és olvas újságot. Én elhiszem, hogy ez a legjobb megoldás, de nem tudom, miért, nem tudom, hogy a közvélemény üdvözli-e; lehet, hogy őt sikerült meggyőzni, de nem tudom, mivel."


"Lehet, hogy az a megoldás, tehát a MiG-ek további üzemeltetése valóban nem elfogadható megoldás, de hogy tényleg nem elfogadható-e, erről nem tudunk semmit. Azt tudjuk, hogy szerencsére ezeket a MiG-eket még az Antall-kormány idején szerezték be, nem lehet azt állítani, hogy az előző kormány szovjet orientációjának következménye, hogy ezek a gépek itt vannak nálunk, mert nem az előző kormány szerezte be őket. Még azt is hozzáteszem, hogy az Antall-kormány döntése akkor, emlékezetem szerint, egyfajta konszenzusra épült, ezt a parlamenti pártok akkor helyeselték, elfogadták. Az egy hosszabb időre szóló megoldás volt, e gépek repülési idejének még egy nagyon jelentős része hátra van, hátra lenne. De nem!"


"Még egyet hozzáteszek: volt a miniszterelnöknek körülbelül egy évvel ezelőtt egy olyan kijelentése, hogy ebben a ciklusban nem lesz döntés gépvásárlás ügyében. Egy határozott ilyen kijelentése volt, és most mégis lett döntés. Lett döntés fél évvel a választások előtt. Nem tudjuk, hogy miért, senki nem tudja, hogy miért. Nem mondták meg, hogy miért."


"A kormány annak tudatában dönt ennek az összegnek az elköltéséről, hogy a jelenlegi ciklusban ebből egy fillért sem kell kifizetni, ezt most hallottuk a kormánypárti képviselőtársaimtól; tehát - hogy így mondjam - más kontójára vállal kötelezettséget."