takacsi Creative Commons License 2009.04.14 0 0 1708
Nekrológ....

"Vége a Gyurcsány-korszaknak

FigyelőNet-összeállítás

Kedden távozik posztjáról Magyarország eddig leghosszabban hivatalban levő és legnépszerűtlenebb miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök-pártelnök volt az első a rendszerváltás után, aki regnáló kormányfőként választást tudott nyerni, de egyetlen miniszterelnök sem taszította ilyen népszerűtlenségbe pártját, és alatta élte át az ország a gazdasági válságot.
...
Miniszterelnökség: meg nem valósított reformok sora

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként reformok és programok egész sorát jelentette be, ebből azonban csak kevés valósult meg. A Száz lépés programjával indított 2006-ban, majd az oktatási, de főleg az egészségügyi reformmal akkorát buktak a népszavazáson, hogy az a koalíció felbomlásához vezetett 2008 nyarán. Ettől kezdve Gyurcsánynak kisebbségben kellett kormányoznia, pár független, SZDSZ-es és MDF-es képviselő kóbor szavazataiban bízva.

Bár Gyurcsány szavakban a reformok és programok miniszterelnöke volt, a gyakorlatban épp azért kellett távoznia, mert ezeket nem hajtotta végre. Az osztrák Die Presse például úgy kommentálta a magyar kormányfő távozását, hogy azoknak a végre nem hajtott reformoknak a konzekvenciáját vonta le, amelyekre a válság sújtotta országnak égetően szüksége van. „2004 óta, amióta Gyurcsány a kormány élén áll, Magyarország egyre közelebb került az államcsődhöz. Végül odáig jutott, hogy kénytelen volt 25 milliárd dolláros hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (és az EU-tól)”.
....
gyurcsány ferenc életrajza

Gyurcsány Ferenc 1961. június 4-én született Pápán. Első diplomáját a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán szerezte 1984-ben, majd 1990-ben a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán is diplomázott. 1981-ben a főiskolai KISZ-bizottság tagja lett, majd a főiskola KISZ-titkárának választották meg. 1984 és 1988 között a KISZ Pécsi Városi Bizottságának titkára, majd 1988–1989-ben a KISZ Központi Bizottság Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke lett. 1989-ben a KISZ jogutódjának, a Demokratikus Ifjúsági Szövetségnek (DEMISZ) az alelnöke volt, majd miután kilépett, megalapította az Új nemzedék nevű ifjúsági szervezetet. A diploma megszerzése után egy pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozott, majd 1992-től egy nemzetközi pénzügyi részvénytársaság igazgatója lesz. Ugyanakkor 1992-től az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Rt. Budapest vezérigazgatója is. 2002-től az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Rt. Budapest Felügyelő Bizottság elnöke. A miniszterelnök főtanácsadója 2002-től, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter 2003. május 5-től. Az Országgyűlés miniszterelnökké választotta 2004. szeptember 29-én. 2006-tól országgyűlési képviselő, ebben az évben miniszterelnökként újraválasztották. 2007-től 2009-ig az MSZP elnöke. Nős, négy gyermek apja."