maya40 Creative Commons License 2009.04.09 0 0 8166
Sziasztok!
Bernadett ez nagyon is lehetséges. Amennyire én tudom, már eleve a nászéjszaka után ellenőizte Zsófia, hogy elháltak-e, még pedig úgy, hogy főnemesi tanúkkal együtt megnézte a lepedőt. Ezzel az elháláson túl, azt is megnézték, hogy szűz volt-e a menyasszony. Elég undorítóan hangzik, de akkor ez volt a szokás.
Az persze nem tudom, mennyire tartozott a szokásokhoz, hogy aztán is mindenbe belehablatyolt az öreglány, én például valamelyik könyvben azt is olvastam, hogy amikor Sisi várandós lett, a kedves mama eltiltotta F.J.-t a házasélettől. Ennek fényében az sem tűnik lehetetlennek, hogy ellenőrizte az egész nemi életüket.
Bár ez sem volt előzmény nélküli, most olvasom a Habsburgok szerelmi krónikáját, amiben ugyanezt írják Mária Teréziáról és ugye tudjuk, hogy Zsófia előszeretettel hívatkozott rá. Igaz ugyan, hogy a nagy előd csak a menye kétszeri vetélése után beszélt a fia fejével, és az is, hogy ő igazán jóindulattal törődött József feleségével. Nekem legalábbis ez jött le a rájuk vonatkozó fejezetből.

Valahogy megrázott az a rész, amikor Mária Terézia világos bútorokat és dekorációt rendelt Izabellának, mondván, hogy ehez szokott a szülői házban, hát érezze jól itt (Bécsben) is magát. Mennyire ellentétes ez azzal, hogy "Mária Terézia is itt élt, és ha neki jó volt így a kastély, akkor egy kis jött-ment bajor hercegnőnek is jó kell legyen."
Nem tudom, mondta-e tényleg, de én nagyon is el tudom róla képzelni.
Előzmény: bernadett17 (8163)