Soká Creative Commons License 2009.04.09 0 0 25503
Na, csak nevessetek, én még mindig a gérvágó géppel vagyok elfoglalva. Talán van aki emlékszik, elég sok típust szemügyre vettem, végül maradtam a Metabo KáGéeS 255 jelű gépénél, amit két Bauhausban is alaposan megszemléltem és egyformán pontos, precíz gépnek találtam. Végül megrendeltem egyet és kaptam "helyette" egy Elektra Beckum címkéjűt, ami ugyan vadi új volt, de a felirata szerint egy 2005-ös gyártmány. Kissé viseltes dobozban. Hát, ezt még lenyeltem volna, de az volt az érzésem, hogy a vonó funkció csapágyazása egyértelműen döcögősebb, mint azoké, amelyeket kipróbáltam. Írtam egy levelet a Metabónak, válaszoltak és tájékoztattak, hogy igen, "tévedésből" maradt náluk a régebbi szériából, de ha gondolom, akkor kicserélik nekem. Én meg így gondoltam :)
De várnom kellett két hetet, mert nem volt raktáron. Tegnap viszont megkaptam, amire vártam, és egyértelműen biztos vagyok benne, hogy ennek az újnak jobb a csapágyazása. Ezzel együtt elég szemét marketingnek gondolom azt, hogy a gépnek nem alaptartozéka az a menetes szár, ami a munkadarab leszorítására szolgál, és ami az olcsó gépekhez alapból jár. Rákérdeztem az árára, 9900Ft-ért vesztegetik, ami elég nagy pofátlanság. Én végül útba ejtettem az Einhell márkaboltját, ahol a szervizes a pult alól egy ezresért adott egy darabot.

És akkor most jön a svédcsavar. A Metabo vevőszolgálatáról elhoztam egy friss katalógusukat, és kiderült, hogy piacra dobtak pár új gérvágót. A 255-nek megfelelő 216-os új gép paraméterei alapján határozottan jobb: 255x60mm helyett 305x65mm-t vág át, nagyobb valamivel a fűrészlap, 20 helyett 40 foggal, van hozzá porzsák és adják hozzá a fent említett leszorítót is, ugyanakkor majd 10.000Ft-tal olcsóbban a komplett gépet!!

Áh, nem tudom mit gondoljak... Egyszerűen olcsósították az előállítást, például áthelyezve Kínába a gyártást, vagy netán gyengítették a konstrukciót, amit persze nem hangzik túl logikusan. Fotó alapján az új tűnik a jobbnak, egyedül a vonófunkció működésében vannak kétségeim. A régi rövidebb és zártabb.

Súlyra nagyjából ugyanannyi a két gép. Jellemző módon a Metabo honlapján még nyoma sincs az új szériának.
Szóval most kicsit elkedvetlenedtem és egyelőre nem vettem használatba a 255-t. Ugyanakkor tetszik ez a gép, minden olyan egészségesen, szépen működik rajta, tehát felesleges bosszankodnom. Egy fontos dologban vannak nagy kétségeim, de erre választ csak a gyakorlatban kaphatok. Van egy olyan érzésem, hogy eléggé elbaltázott a forgácselszívás megoldása. Az új gépen látszik, hogy az elszívó nyílást a védőburkolat hátsó-felső részére tették. Az enyémen hátul-alól van a nyílás, ahonnan kissé rejtélyes, hogyan jut át a hátsó elszívó részbe, főleg, ha szélesebb anyagot akarok vágni és kihúzva eltávolodik egymástól a két nyílás:

A hangjára viszont nem lehet panaszom. Határozottan halkabb, mint a 800W-os régi kínai (de általam kedvelt) Meister gérvágó:

A világosabb mező a leállás hangját mutatja, látszik, hogy a Metabo mennyivel gyorsabban áll meg, a másik a kikapcsolás után egy pillanatra még hangosabb is lesz. A képen nem látszik, de 23mp-es ez a hangfájl.