Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.04.07 0 0 84810

Csökkent az olajfelhasználás, de nem csökkent sokat. Alatta maradt a GDP-csökkenésének (nem lep meg, mondtam, hogy ez van a virtuális GDP-vel, jókora része mögött nincs semmi más, csak képzelgés... nem csoda, hogy ha kiesik, akkor nyersanyagból nem kell kevesebb).

 

Nem gondolom, hogy ne lehetne működtethető a modern gazdaság mondjuk a ma felhasznált olaj 75%-val (mert szerintem igen). A nagy kérdés rövidtávon inkább az, hogy a gazdasági rendszerünk hogyan viseli ezt (szerintem nagyon rosszul, a növekedési paradigma nem kajálja meg a tatós visszaesést, és kérdés, hogy lehet-e még hova szétszakítani a társadalmat, azaz a zéró vagy negatív végösszegű jtékban tudnak-e még szegényedni a szegények [a gazdagok tudnának gazdagodni, afelöl nincs kétségem]).

 

Egy dolog biztosnak látszik: mivel az erőforrások 80%-át a leggazdagabb 20% használja el, kénytelenek a ma gazdagnak számító országok szegényedni, mert a szegényeknek egyrészt nincsen hova, másrészt meg semmit sem ér. Nem a torta 20%-os részét kell majd csökkenteni, hanem a 80%-osat. Ami az emberek 20%-át érinti.

 

Fájdalom, de Magyarország ebbe a 20%-ba tartozik, és nagyjából semmilyen lehetősége nincs arra, hogy elkerülje az átlagos életszínvonal durva csökkenését. Túlélhető ez? Mindenképpen. De nem kellemes.

 

2020 után viszont valaki ki fog maradni a dobásból, és az kellemetlen, mert az vérre fog menni.

Előzmény: Törölt nick (84807)