Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.04.05 0 0 84685

Hogyne.

 

Sokféle elképzelés van... csakhogy a jelenleg regnáló világméretű birodalom összehasonlíthatatlanul erősebb egyelőre, mint bármilyen árnyékkormány lehet(ne). Pusztán teoretikus alapon megközelítve egyfajta energiamerkantilizmus valószínűnek látszik. Ezt erőforrás-nacionalizmusnak is hívják, és a gyakorlatban az Export Land Model írja le a kezdeti fázisait.

 

Vannak olyan elképzelések, hogy a fizetőeszközt kellene energiaalapra átállítani, ilyen pl. Odumb emergy elmélete. Létezik ennek közgazdasági változata is, a steady-state economy, ami az élettanból ismert homeosztázist próbálná meg egy egyensúlyi (tehát nem növekedési paradigmára épülő) rendszer formájában leképezni a gazdaságra.

 

Átmenet biztos lesz, és nem is lesz rövid. Könnyű sem, mert az a tény, hogy a társadalom számára elérhető energia mennyisége csökken, nem jelenti azt, hogy nem lesz. Márpedig nagy háborúkat a mai energia töredékén is meg lehet vívni. A jelenleg uralkodó nézetek és társadalmi berendezkedési formák jóval erősebbek annál, hogy kívülről és alulról jőve bármi meg tudná őket ingatni. Valószínűleg belső ellenállás kell hozzá, ahhoz pedig az, hogy a középosztályok életszínvonala jelentősen csökkenjen. (Forradalmat nem a legszegényebb, végképp kiábrándult néprétegek szoktak csinálni, hanem éppen az a középosztály, amelyik felismeri, hogy téves volt az a korábbi elképzelése, hogy egyszer majd 'ő is felemelkedik'.)

Előzmény: gyremete (84683)