s_titánia Creative Commons License 2009.04.04 0 0 8005

Szép estét Nektek!

 

Ma könyvvásárló napot tarottam. Először elmentem az Írók Boltjába az Oktogonon, mert ott még lehetett kapni a Budapesti Negyed 2006/52-53. számát, az Erzsébet kultuszról.

 

Utána már hazafelé tartottam, de egy hirtelen ötlettől vezérelve bementem a Jászain lévő Szőnyi Antikváriumba, és 8 könyvvel távoztam, amikért összesen 2500 Ft-ot fizettem :)

Kiszúrtam az egyik polcon a Ferenc József szerelmei 2 kötetét, a kettő együtt 800 Ft volt. Igaz, hogy nincsenek túl jó állapotban, kicsit szétesős mindkét kötet, de ez engem nem zavar.

 

A többi könyv, amit vettem nem Sisihez kapcsolódik, de azt mindeképp el kell mondanom, hogy mintha a sors keze ott lett volna, mert az egyik polcra kitéve, a többi könyv tetején megláttam Az írnok és a fáraót, amit Maya épp a napokban ajánlott nekem. Nem láttam volna meg, ha nincs külön rakva a többitől, mintha azért lett volna ott, hogy észrevegyem :) Úgyhogy meg is vettem! :)

 

~~~

 

A Ferenc József szerelmei-t mindenkinek nagyon tudom ajánlani, nagyon olvasmányos, és annak ellenére, hogy regény, végig megmarad benne a valóság - már amennyit eddig olvastam. És a cím ellenére az eddigiekből nekem úgy tűnik, Sisi a főszereplő, végig ő van a központban. Belelapoztam a második kötetbe is, és ott is mindenhol a vele kapcsolatos történetek vannak. A többi nőről jóval kevesebb szó esik. Nekem ez volt a félelmem a könyvvel kapcsolatban, azt hittem, egy-egy fejezet lesz a különböző nőkről, de szerencsére nem ilyen.

 

A Budapesti Negyed pedig fantasztikus! Igaz, hogy ezt a neten is el lehet olvasni, hiszen az egészet feltették, de teljesen más így kézbe véve. Sok ritka kép, gyászképek, szobrokról képeslapok, régi metszetek képei stb. vannak benne, sok idézet, és ami a legjobban tetszik, hogy minden egyes idézethez vagy utaláshoz oda van írva lábjegyzetben, hogy honnan származik (könyvcím, évszám, szerző, szóval ahogy helyesen lábjegyzetet írni kell). Olyan Sisivel kapcsolatos könyvcímeket ismertem meg így, amikről eddig nem is hallottam.

 

Mindeképp ajánlom, hogy szerezzétek meg, ha tudjátok, a két kötetért szerintem a 2000 Ft nem sok, és nem kicsi könyvekről van szó, nem is vékonyak, az egyik 180, a másik 248 oldal.

 

De ha nem tudjátok megvenni, akkor itt el lehet olvasni:

 

http://www.bparchiv.hu/magyar/kiadvany/bpn/52_53/index.html