gazo2 Creative Commons License 2009.04.01 0 0 148
Kedves Levelezőtársaim!

Mintha a városvédelem fogalomkörébe csak az tartozna, hogy szóvá tesszük, ami nem tetszik. Most valami olyanról szeretnék írni, ami nagyon tetszik. Olyannyira, hogy mindennap megnézem, megvan-e. Vajon a vandálok megkegyelmeztek-e még neki?

A Katonavárosban, a Bernhart Sándor utcán néhány napja eligazító táblákat helyeztek el, melyek jelzik a kis utcákat. Az egykori ONCSA-telep pedig lakó-pihenő övezeti besorolást, és erre figyelmeztető közlekedési táblákat kapott.

Javasolom a lakó-pihenő övezetet a Zengő és az Illyés Gyula utcára is kiterjeszteni. Az ezt jelző tábla ugyanis a KRESZ szerint sok mindent jelent. Felesleges, hogy ezekben a keskeny, kis utcákban az átmenő forgalom keresztülrobogjon.

Örülök, hogy az itteni körforgalomnál Katonaváros feliratú tábla van. Talán az egyetlen, mely Baján a városrészek régi elnevezését feltűnteti. Valamikor javasoltam, hogy hozzuk vissza a városrészek patinás, régi elnevezését. Ma már nem vagyok biztos, hogy ez lehetséges, hiszen a Szállásvárosban hol vannak már a régi szállások, a Homokvárosban a tágas homokmezők!

Ha megkérdezik, hol lakom, s mondom, hogy a Katonavárosban, sokan meglepődnek, hogy talán elköltöztem Bajáról. Magyarázatomra pedig: - Aha, hát Kiscsávolyban!

Amikor 1930-ban Szentistván egyesült Bajával, a város 10 kerületre oszlott. Az egyes kerületek: I. Belváros, II. Józsefváros, III. Istvánmegye, IV. Kiscsávoly, V. Katonaváros, VI. Rókusváros, VII. Szállásváros, VIII. Homokváros, IX. Szentjános, X. Szentistván

Az eligazító táblákhoz és a lakó-pihenő övezeti besoroláshoz hasonlóan örömmel látom, hogy szorgos kezek építik, burkolattal látják el a Szent György-kápolna melletti két utat, és a Világos utcának a speciális iskoláig vezető folytatását.

Tisztelettel:
Gál Zoltán